Eiken Vloeren

Bekijk deze vloer in onze showroom!

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Eiken vloeren om op te leven!

Dankzij de prettige eigenschappen van Eikenhout is het een gewild houtsoort die veelvuldig wordt toegepast. Eikenhout is hard, taai, en zeer duurzaam, maar laat zich desondanks uitstekend bewerken. Om deze reden is het een zeer geschikt houtsoort om te gebruiken  als Eiken vloer of als parketvloer. Een echte Eiken Vloer dateert reeds vanaf de Middeleeuwen en is nog steeds zeer gewild door de warme uitstraling.

Mogelijkheden met Eiken

Afwerking: Eikenhout laat zich goed afwerken met olie, lak of hardwax, al dan niet voorzien van kleurpigmenten. Dit zorgt voor een enorm aanbod in kleurmogelijkheden van licht tot donker. Alle Eiken Vloeren die alleen afgewerkt zijn met olie, lak of wax treft u aan als Eiken Basic.

Bewerkingen: Er zijn veel extra bewerkingen, die met vloeren van Eikenhout gedaan kunnen worden. De meest bekende bewerkingen zijn gerookt eiken en verouderd eiken, waardoor een oude en geleefde uitstraling wordt verkregen. Het is echter ook mogelijk om Eiken te borstelen zodat de nerf benadrukt wordt. Net als bij Beuken wordt ook Eiken gestoomd hetgeen een blijvende verkleuring geeft en tevens ervoor zorgt dat de werking minder wordt. Fijnbezaagd Eiken is van alle bewerkingen de onbekendste en daardoor ook redelijk exclusief. Met fijn bezaagde Eiken vloerdelen lijkt het erop of dat de vloerdelen als het ware rechtstreeks uit het bos gezaagd zijn en als houten vloer zijn gelegd.

Belangrijke bijzonderheid over Eikenhout

Wanneer looizuur, ook wel taninne genoemd, de belangrijkste inhoudstof van Eiken in contact komt met koper of messing ontstaat een lichtbruine verkleuring. Ook wanneer de Eiken Houten vloer is afgewerkt met olie, lak of hardwax kan er verkleuring ontstaan door genoemde metalen, hiermee dient u dus rekening te houden. Dankzij dit looizuur is het mogelijk om Eiken te roken.

Eiken algemeen

De botanische naam voor Europees Eiken is Quercus petraea en het groeigebied strekt zich uit over geheel Europa en Klein-Azië. De Eikenboom kan maximaal 45 meter hoog worden en de gemiddelde hoogte varieert tussen de 18 en 30 meter. De rechte takvrije stam wordt maximaal 15 meter lang met een diameter van 1,2 – 1,8 meter. De kroon kan zeer breed uitgroeien in het meest gunstigste geval wel 35 tot 40 meter breed. Vanaf hun 100e tot 200e levensjaar neemt de groei in lengte af en groeien ze voornamelijk in dikte. De gemiddelde leeftijd die een Eikenboom bereikt is 300 tot 400 jaar, hoewel er Eiken zijn waarvan vermoed wordt dat ze 700 tot 1200 jaar oud zijn. De dikste Eikenboom in Nederland bevindt zich op het landgoed Vervolde (Gelderland) met een stamomtrek van 7,65 meter bij een hoogte van 25 meter.

Eigenschappen Eikenhout

Het kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt daardoor duidelijk af tegen het bleke spinthout. De karakteristieke glanzende spiegels worden veroorzaakt door de brede stralen wanneer er kwartiers wordt gezaagd. Wanneer er dosse wordt gezaagd ontstaat er een vlamtekening om dat Eiken hout ringporig is. De draad van Eiken is recht en de nerf matig tot grof.

Bewerkbaarheid

Eiken laat zich in het algemeen gemakkelijk zowel handmatig als met machines bewerken. Om een glad oppervlak te krijgen bij het schaven is een gereduceerde spaanhoek aan te bevelen. Wanneer er geschroefd moet worden is voorboren aan te bevelen. Roestvrij bevestigingsmateriaal verdient de voorkeur omdat anders blauwzwarte verkleuring ontstaat door contact met ijzer. Eiken hout laat zicht goed lijmen, buigen en afwerken.

Eiken Vloer op vloerverwarming

Deze combinatie is zeer goed mogelijk en wordt dan ook veelvuldig toegepast. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de vele mogelijkheden. Ook voor informatie over andere soorten houten vloeren is er altijd een medewerker aanwezig die u daar uitgebreid over kan informeren en adviseren. 

 

Selecteer wat bij u past

Geschikt voor vloerverwarming
Afwerking
Bewerking
Vloersoort
Houtsoort
Kleur

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Onze showroom

Wij zijn maandag t/m. vrijdag de avonden op afspraak geopend.
Zou u ons willen informeren over uw komst?

  • Maandag 12:00 - 18:00 uur
  • Dinsdag 09:00 - 18:00 uur
  • Woensdag 09:00 - 18:00 uur
  • Donderdag 09:00 - 18:00 uur
  • Vrijdag 09:00 - 18:00 uur
  • Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
  • Zondag Gesloten
  • Showroom Amsterdam (gratis parkeren): Waterlandplein 213-215, 1024 LR Amsterdam
  • Showroom Nunspeet: Elburgerweg 37, 8071 TA Nunspeet
250