Luchtvochtigheid
bij Houten Vloeren

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid

Neem Contact Op! Neem Contact Op!

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Dit is de hoeveelheid waterdamp die zich in de lucht bevindt bij een bepaalde temperatuur. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% bij 20?C zal de onzichtbare waterdamp worden tot waterdruppels, hierdoor ontstaat er rijp, mist of dauw. Buitenshuis varieert de relatieve luchtvochtigheid het meest, het kan zelfs zakken tot onder de 20% en oplopen tot 100%. Binnenshuis zal de gemiddelde luchtvochtigheid variëren tussen de 40 en 60%. Over het algemeen is de relatieve luchtvochtigheid in badkamers het hoogst.

Welke relatieve luchtvochtigheid is gunstig voor een parketvloer of houten vloer?

Het is raadzaam om de luchtvochtigheid gedurende het gehele jaar tussen de 50 – 60% te houden.  Dit is overigens ook voor mensen, dieren en planten een gezond klimaat. Om de relatieve luchtvochtigheid te meten in uw  woning adviseren wij gebruik te maken van een digitale hygrometer. Het komt nogal eens voor dat een analoge hygrometer na verloop van tijd gaat afwijken en onjuiste waardes weergeeft.

Wat gebeurt er met een houten vloer bij een te hoge luchtvochtigheid?

Wanneer uw houten vloer of parketvloer langere tijd wordt blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheid kan dit blijvende schade veroorzaken door vervorming van het hout. De houten vloer neemt langzaam vocht op waardoor deze gaat uitzetten (zwellen). De tijdsduur voor de opname van vocht door het hout is sterk afhankelijk van het houtsoort. De gevolgen bij langdurige blootstelling aan een te hoge relatieve luchtvochtigheid, zijn in het ergste geval dat de houten vloer bol gaat staan. Dat komt omdat er dan geen zwelruimte meer is tussen de houten vloer en de muur (of deurposten etc.) waardoor de vloer omhoog komt. Bij vast verlijmde parketvloeren kan de lijmverbinding door de kracht van het hout breken of zelfs uw ondervloer mee trekken wanneer deze onvoldoende druk- en trekvast is.

Wat kunt u doen bij een te hoge luchtvochtigheid bij uw houten vloer?

In elk geval zorgen voor ventilatie om de te vochtige lucht af te voeren. Het afvoeren van te vochtige lucht kan worden versneld door ’s winters te stoken, omdat warme lucht meer vocht opneemt. ’s Zomers bij een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid buitenshuis is het raadzaam om deuren en ramen te sluiten. Wanneer het ’s avonds afkoelt buiten (vooral bij helder weer) is het goed om weer te ventileren. In sommige gevallen is het raadzaam om een luchtontvochtiger neer te zetten. Bij een te hoge luchtvochtigheid gedijt huisstofmijt goed wat kan zorgen voor allergische reacties. Ook veroorzaakt een te hoge relatieve luchtvochtigheid muffe luchtjes of zelfs schimmel.

Wat gebeurt er met een houten vloer bij een te lage luchtvochtigheid?

Vocht wat zich in het hout bevindt wordt door een te lage luchtvochtigheid hieraan onttrokken. Hoewel dit een langzaam proces is kan dit bij langdurige blootstelling leiden tot krimpnaden, schotelen van het hout of droogte scheuren veroorzaken. De tijdsduur voor de afname van vochtpercentage in het hout is sterk afhankelijk van het houtsoort. Over het algemeen trekken de krimpnaden en droogte scheuren weer dicht, wanneer de luchtvochtigheid normale waardes van 50 – 60% heeft bereikt. Geschotelde houten vloerdelen zijn helaas vaak blijvend vervormd. In het ergste geval kan ook bij een langdurige en zeer lage luchtvochtigheid de lijmverbinding breken.  Langdurige lage luchtvochtigheid brengt niet alleen schade toe aan een houten vloer of parketvloer, maar leidt ook tot gezondheidsklachten. U kunt droge slijmvliezen krijgen en die veroorzaken droge ogen, neus en er kunnen keelklachten optreden. Ook wordt men veel sneller verkouden, dan wanneer de luchtvochtigheid op peil is.

Wat kunt u doen bij een te lage luchtvochtigheid bij uw houten vloer?

Er moet verdampingswarmte worden geleverd waardoor er dus vocht in de lucht wordt gebracht. Dit kunt u doen met de welbekende verdampingsbakjes aan de radiatoren of met een waterkoker. Veel gemakkelijker is het om een luchtbevochtiger aan te schaffen met een geïntegreerde hygrometer. Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan en gaat weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt. Het enige wat u moet doen is zorgen dat het water wordt aangevuld. Tegenwoordig zijn er zeer stille en energie zuinige luchtbevochtigers verkrijgbaar, die er ook nog eens goed uitzien. Bij ons kunt u luchtbevochtigers bestellen van het Zwitserse merk Stadler Form.

355