Hout en vloerverwarming gaat dat samen?

06 mei 2015
Petra
Gepost in Woonplezier

Goed nieuws!

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld bij Knulst houten vloeren. Vloerverwarming is een prettige manier van het verwarmen van je huis.

Want als je voeten warm zijn, is de rest van je lichaam ook vaak een aangename temperatuur. Vloerverwarming zorgt voor een behaaglijke warmte en voor een warm thuis. Maar, wat als een houten vloer jouw droomvloer is en je ook houdt van warme voeten? Dan heb ik goed nieuws voor je!

Hout en vloerverwarming, het kan!

De combinatie van een houten vloer en vloerverwarming is heel goed mogelijk. Het passen het al vele jaren probleemloos toe. Dankzij de vele jaren ervaring, sinds 1958, hebben wij alle kennis in huis om de juiste materialen te gebruiken. Wij geven natuurlijk niet voor niets volledige garantie op deze combinatie.

Hout isoleert

Een van de eigenschappen van hout is dat het een isolerende werking heeft. Hoe kan het dan dat de warmte van de vloerverwarming toch kan worden doorgegeven? Het is inderdaad zo dat een houten vloer minder snel opwarmt dan een PVC vloer of natuursteen. Als het hout is opgewarmd, houdt het zijn warmte langer vast en geeft het langzamer af. Dit betekent dat de energie die gebruikt is om het hout op te warmen, naderhand wordt teruggewonnen. De houten vloer geeft namelijk nog steeds warmte af, wanneer de aanvoer van warm water door het vloerverwarmingssysteem al is gestopt.

 

Rendement

Het rendement is afhankelijk van de dikte en de legmethode van de houten vloer. Bij een vast verlijmde legmethode op de constructievloer, haalt u het beste rendement van uw vloerverwarming. Een andere methode is om de houten vloer zwevend te leggen. Dit houdt in dat er ‘stilstaande’ lucht zit tussen de constructievloer en de houten vloer. Stilstaande lucht werkt isolerend, denk maar aan dubbelglas. Dit gaat dus ten koste van het rendement van uw vloerverwarming. Daarom gebruiken wij bij een zwevende legmethode altijd een ondervloer, die speciaal ontwikkeld is voor vloerverwarming. Deze wordt toegepast met een zo laag mogelijke RC waarde.

RC waarde

De RC waarde is de warmtegeleidingsweerstand van de houten vloer. Hoe lager de RC waarde, hoe hoger het rendement van uw vloerverwarming. Aan de hand van de RC waarde berekenen wij of de installateur hoeveel de capaciteit van de vloerverwarming wordt.

vloerverwarming onder hout

Voorwaarden vloerverwarming

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden waaraan een vloer moet voldoen. Zo moeten de leidingen van de vloerverwarming tussen de 10 en 15 cm uit elkaar ligger. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld.
De dikte van de zandcement- of anhydriet dekvloer boven de leidingen moet 3 tot 5 cm zijn. De zandcementdekvloer moet voldoen aan de NEN271 normering om de juiste
druk-, trek en krasvastheid te verkrijgen.
De aanvoer van de watertemperatuur moet op de juiste temperatuur worden ingesteld met een thermostatische kraan bij de verdeler.
Het spreekt voor zich dat de onderzijde van de vloerverwarming geïsoleerd moet zijn, zodat de warmte niet verloren gaat in de fundering of kruipruimte.

Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is dus zeker mogelijk! Alleen is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat adviseren. Wij delen graag onze jarenlange ervaringen met u. Van harte welkom in onze showroom!

Reageer

Inspiratie Foto's

Laat u inspireren door onze verrassende en eindeloze mogelijkheden. Bekijk foto's van diverse vloeren in een leefomgeving.

Gratis inspiratie Magazine

  • Binnen 3 dagen in huis
  • Boordevol inspiratie
411
Gratis Inspiratie Magazine 2018
  • Geheel gratis
  • Binnen 3 dagen in huis
  • Nieuwe editie 2018
  • 44 pagina’s dik
  • Boordevol inspiratie en informatie