Welke houten vloer
past bij de keuken?

Gepost op 01 november 2021 door Petra Knulst in #trendsGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Welke houten vloer past bij de keuken? 

Het is een hardnekkig fabeltje dat houten vloeren niet geschikt zijn voor in de keuken. Hoewel hout in zijn natuurlijke vorm wellicht eigenschappen heeft die het minder geschikt maken voor deze ruimte, is een houten vloer bewerkt en beschermd. Kies voor kwaliteit en je kunt hout in elke kamer van je huis neerleggen.

Maar welke houten vloer past nu bij de keuken? Welk type hout is het meeste geschikt, en waar moet je rekening mee houden als je de keukenvloer wil beschermen tegen vet en vocht? Ontdek het hier. 

Hout als materiaalsoort

Hout kan in zijn natuurlijke vorm niet goed tegen water of vocht. Het materiaal verkleurt en verrot zelfs op den duur als je het niet behandelt. Toch kan een houten vloer uitstekend in een keuken gelegd worden. 

De afwerking van houten vloeren is tegenwoordig van dermate hoge kwaliteit dat ze beschermd zijn tegen water, vocht en vet. Een houten vloer in de keuken leggen is dus geen enkel probleem.

Beschermen tegen invloeden van buitenaf

Om je houten keukenvloer lang mooi te houden, is het wel belangrijk deze goed in de olie of lak te zetten. Dit zorgt ervoor dat de vloer beschermd is tegen vetvlekken, vocht en andere manieren van beschadiging. Het is daarvoor belangrijk dat je de vloer om de aantal jaren opnieuw in een laag olie of lak zet. Hoe snel dit moet gebeuren, hangt af van hoe intensief de vloer wordt gebruikt.

Let op: het is wel belangrijk dat je vocht en vetvlekken zo snel mogelijk afneemt. Laat vocht niet onnodig lang liggen. Ondanks de beschermlaag is hout namelijk een natuurlijk materiaal. Het is dus poreus, en meer vatbaar voor vlekken en andere materialen.

Toch een hardnekkige vlek in je vloer? Dan is het mogelijk deze te verwijderen met speciaal schoonmaakmiddel. Ook kun je delen van de vloer laten reinigen door een professional. Bij een houten vloer met lak is het vaak nodig de hele vloer dan opnieuw te lakken. Heeft de vloer een beschermlaag van olie? Dan kun je eenvoudig lokaal een stukje schuren en bijwerken. 

Een keuken kiezen bij de houten vloer

Hout is een veelzijdig materiaal. Het staat al jaren bekend omdat het niet alleen tijdloos is maar ook klassiek. Daardoor kun je vrijwel elk type keuken combineren met een houten vloer. 

De houten vloer complimenteert een landelijke keuken optimaal, maar ook in een moderne stijl komt hout goed tot z’n recht. Dankzij de ruime keuze aan houtsoorten bij Knulst kun je voor elke interieurstijl een passende houten vloer vinden. 

Een houten keukenvloer onderhouden

Om lang te genieten van die mooie houten vloer, is goed onderhoud belangrijk. Hoe je dat het beste kunt doen, verschilt per type vloer.

Kies je voor een houten lakvloer? Deze hoef je alleen te dweilen met eventueel een milde zeep. Zorg dat je een zeep gebruikt geschikt voor hout. Na minimaal 10 jaar gaat de laklaag slijten en is het de moeite waard om opnieuw te lakken. Daarvoor moet je de vloer eerst opschuren.

Olievloeren kun je op z’n tijd met een speciale zeep behandelen. Dit versterkt de beschermlaag op de vloer. Na ongeveer twee jaar is het tijd om de vloer te reinigen met een intensieve reiniger. Dan kun je de vloer ook opnieuw behandelen met onderhoudsolie. Na ongeveer 10 jaar kun je de volledige vloer schuren en in de olie zetten, net als bij de lakvloer.

Olie of lak?

Hoe lang het duurt voor je de vloer opnieuw moet behandelen hangt af van de mate van gebruik. Is de vloer zeer intensief in gebruik? Dan is het vaak na 10 jaar nodig om deze te behandelen. Gebruik je de vloer minder intensief, bijvoorbeeld omdat je geen schoenen draagt? Dan gaat deze soms wel 20 jaar mee zonder groot onderhoud.

De keuze voor olie of lak hangt ook samen met de intensiteit van gebruik. Lak is namelijk zeer eenvoudig in onderhoud. Olie is daarentegen gemakkelijk lokaal bij te werken als je een vlek maakt. Bij Knulst kijken we daarom altijd samen met jou welke vloer het beste past bij jouw woonsituatie. 

Houten vloeren van Knulst: kies voor kwaliteit 

Benieuwd welke houten vloeren van Knulst in jouw keuken passen? We hebben een ruim assortiment aan houten vloeren geschikt voor elke ruimte in je huis. 

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

214