Zo kun je het uitzetten van een
houten vloer voorkomen

Gepost op 06 december 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Zo kun je het uitzetten van een parketvloer voorkomen

Hout wordt al sinds jaar en dag gebruikt voor vloeren en meubels. Geen wonder, want hout als materiaal is tijdloos, chique en veelzijdig. Het is echter ook een materiaal dat kan uitzetten. Geen zorgen: het uitzetten van een houten vloer kun je voorkomen. 

Wanneer zet een houten vloer uit?

Hout is een poreus materiaal. Dat wil zeggen dat luchtvochtigheid een grote invloed heeft op hout. Wanneer het zeer vochtig is, dan trekt dat in het hout. Daardoor kan het uitzetten of zelfs bol gaan staan. Wanneer de luchtvochtigheid juist laag is, wordt het hout zeer droog. Daardoor kan het gaan krimpen en ontstaan kieren tussen de planken.

Wat gebeurt er als een houten vloer uitzet? 

Het uitzetten van een houten vloer wordt veelal veroorzaakt door het weer. Vooral in regenachtige zomers is de luchtvochtigheid hoog en trekt dit ook de woning in. De houten vloer kan dan bol gaan staan. In het ergste geval kunnen planken zelfs loskomen en soms onherstelbaar beschadigd raken. 

Andersom geldt hetzelfde voor droogte. Dat komt vooral voor tijdens winterse vorstperiodes. Een te droge ruimte zorgt voor kieren tussen de vloerplanken. Soms is deze schade niet te herstellen zonder de hele vloer te vervangen. 

Zo kun je het uitzetten van een houten vloer voorkomen

Gelukkig is er iets dat je kunt doen om dat uitzetten van je houten vloer te voorkomen! Je hebt daarvoor een aantal hulpmiddelen nodig:

  • een hygrometer;
  • een luchtbevochtiger;
  • mogelijkheid tot ventileren. 

Met een hygrometer kun je gemakkelijk de luchtvochtigheid in een ruimte meten. Door continue metingen krijg je een relatief gemiddelde van de luchtvochtigheid te zien op het scherm. Klanten van Knulst ontvangen standaard een gratis hygrometer bij aanschaf van een houten vloer. 

Is het te droog in de ruimte? Dan heb je een luchtbevochtiger nodig. Dat apparaat helpt meer vocht in de ruimte te brengen door onder andere een reservoir met water. Let op: een bakje water op de verwarming wordt vaak ook genoemd als oplossing maar dit is niet voldoende om de vloer te bevochtigen. Wanneer je de luchtbevochtiger constant gebruikt en op tijd vult met water, duurt het maximaal enkele weken voor de vochtigheid in de ruimte weer op peil is. 

Is het juist te vochtig in de kamer volgens de hygrometer? Dan is het zaak om snel te ventileren. Zet ramen open, doe de kachel of verwarming aan en drijf dat vocht af. Meestal is dat na enkele dagen al merkbaar. 

De beste luchtvochtigheid voor een parketvloer

Een houten vloer zal niet uitzetten of inkrimpen bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dat is de ideale verhouding. Dat geldt overigens ook voor de gezondheid; in veel woningen is de lucht te droog. Dat kan ziekte en verkoudheid veroorzaken. 

Je kunt uitzetten van een houten vloer overigens niet volledig voorkomen. Het is een natuurlijk materiaal en zal dus altijd een beetje krimpen of juist uitzetten door de jaren heen. Wanneer de luchtvochtigheid op peil is, zal dit zo minimaal zijn dat je het niet eens merkt.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

226