Zo krijg je vetvlekken
uit een houten vloer

Gepost op 04 april 2022 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Zo krijg je vetvlekken uit een houten vloer

Met inmiddels ruim 60 jaar vakmanschap staat Knulst garant voor prachtige, hoogwaardige houten vloeren. Toch kan een vloer nog zo goed afgewerkt en degelijk zijn: hout vraagt om onderhoud. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen als je lang wilt genieten van een vlekvrije vloer. Ontdek hier hoe je vetvlekken in een houten vloer kunt voorkomen én genezen. 

Hoe worden vetvlekken in een houten vloer veroorzaakt? 

Vet heeft een negatief effect op houten vloeren. Vetvlekken worden veroorzaakt op verschillende manieren. Veelal vind je vet in eten en drinken. Als je morst op de vloer, is het zaak dit snel op te ruimen. Anders kan er een vlek ontstaan. 

Hout heeft een open structuur. Dat wil zeggen dat vloeistof in de poriën van het hout kan trekken. Dat veroorzaakt vaak zichtbare vetvlekken in het hout. Vetvlekken zijn niet direct schadelijk voor het hout, maar het is simpelweg esthetisch niet fraai. Een vlekkerige houten vloer verliest snel zijn mooie uitstraling.

Waarom hout zo vatbaar is voor vetvlekken

Zoals eerder benoemd heeft hout een open structuur. Dat betekent dat dit type vloer meer vatbaar is voor vetvlekken. De open structuur zorgt er immers voor dat vocht en vet snel wordt opgenomen en niet op de vloer blijft liggen. 

Dit geldt overigens vaker voor vloeren gemaakt van natuurlijke materialen. Ook natuursteen is vatbaar voor vlekken. Vloersoorten zoals PVC vloeren, gietvloeren en keramische tegels zijn minder vatbaar voor hardnekkige vetvlekken. 

Hoe krijg je vetvlekken uit een houten vloer?

Heb je eenmaal een hardnekkige vetvlek in de houten vloer zitten? Daar kun je nog iets aan doen. 

Bij een gelakte vloer is het zaak om speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken en de vlek plaatselijk te behandelen. Gebruik daarvoor altijd alleen een schoonmaakmiddel dat voor jouw type vloer bedoeld is. De meest hardnekkige vlekken kun je behandelen met puur schoonmaakmiddel en naspoelen met water. De vlek behandelen door te schuren is bij een gelakte vloer helaas niet mogelijk.

Heb je een houten vloer die is afgewerkt met olie? Dan kun je de vlek reinigen. Dat doe je met een speciale intensief-reiniger. Bij Knulst krijg je deze reiniger geleverd bij de vloer. Na het gebruik van de reiniger kun je de plek plaatselijk behandelen met onderhoudsolie. 

Is de vlek nog altijd niet verdwenen? Dan kun je na het intensief-reinigen de vlek met een fijn schuurpapiertje bijwerken. Doe dit voorzichtig en begin met een klein stuk. Vervolgens kun je de plek met onderhoudsolie nabehandelen.
 

Zo kun je vetvlekken in je houten vloer voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het altijd een goed idee om vetvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor is tijdig onderhoud belangrijk: houd de vloer goed schoon door stof en vuil regelmatig te verwijderen en alleen speciale reinigers te gebruiken. Ook moet je direct handelen als er bijvoorbeeld eten of drinken gemorst is. 

Goed en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de afwerking met lak of olie zo min mogelijk slijt. De vloer blijft zo in optimale conditie waardoor vet en vuil nauwelijks de kans krijgt zich te hechten. 

Houten vloeren van Knulst

Wil je er zeker van zijn dat je lang kunt genieten van je prachtige houten vloer? Knulst staat garant voor 60 jaar vakmanschap. Laat je verrassen door kwalitatief hoogstaande en stijlvolle opties op het gebied van houten vloeren. Bekijk ons assortiment en de showroom voor meer informatie. 

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

226