Onderhoud en Schuren van
Houten Vloeren / Parketvloeren

Gepost op 26 juni 2020 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Hoe ziet het onderhoud van een houten vloer of parketvloer eruit?

Eén van de voordelen die een kwalitatieve houten vloer of parketvloer u biedt, is dat deze enorm lang mee gaat – minstens 50 jaar. Desalniettemin is een houten vloer een flinke investering, dus het is logisch dat u uw vloer goed wilt verzorgen. Het goede nieuws is dat een houten vloer of parket vloer relatief weinig onderhoud vergt, maar er zijn een aantal zaken die goed zijn om te weten. In dit artikel vatten we voor u samen hoe het onderhoud van een vloer eruit ziet, zodat u er uw hele leven lang van kunt genieten!

Welke voorzorgsmaatregelen u zelf kunt treffen

Schade voorkomen is beter dan het achteraf moeten herstellen. Er zijn dan ook genoeg eenvoudige maatregelen die u zelf kunt treffen om de kans op schade en slijtage aan uw vloer te minimaliseren:

  • Plaats altijd een goede kwaliteit beschermende viltjes onder de poten van uw meubilair om krassen te voorkomen – vergeet niet om deze regelmatig te vervangen!
  • Vervang de metalen wieltjes van uw bureaustoel voor rubberen wieltjes of maak gebruik van een beschermende mat.
  • Draag geen naaldhakken op uw vloer, en probeer zware voorwerpen met kleine/scherpe pootjes extra te beschermen met vilt. Deze zorgen namelijk voor zogenaamde ‘puntbelasting’ en laten nare putten achter in de houten planken.
  • Zorg voor deurmatten zodat er zo min mogelijk zand naar binnen gelopen wordt. Zand werkt namelijk als een schuurmiddel en kan uw vloer beschadigen.

Daarnaast draagt een goede klimaatbeheersing bij aan de levensduur van uw houten vloer. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de houten planken kunnen gaan uitzetten, terwijl een te lage luchtvochtigheid de planken juist kunnen doen krimpen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 procent met een temperatuur van rond de 20 graden Celsius.

Hoe maak ik een houten vloer schoon?

Eén van de beste manieren om uw houten vloer te beschermen, is om deze regelmatig schoon te maken. Want zelfs als u bovenstaande adviezen ter harte neemt, wordt uw vloer uiteindelijk vies. Daarom is het aan te raden om uw houten vloer meermaals per week te vegen met een fijne bezem of te stofzuigen. Kijk uit met grove bezems, want deze kunnen de toplaag van uw vloer beschadigen. Stofzuigen in plaats van bezemen is ook een uitstekende optie. Maakt u dan wel gebruik van een kwalitatieve parketborstel. Daarnaast raden wij aan om zo nu en dan de vloer te dweilen (uitsluitend wanneer deze echt vuil is). Gebruik hiervoor uitsluitend de door Knulst voorgeschreven reinigingsmiddelen en gebruik bijv. geen gewoon water, groene zeep of allesreiniger. Gebruik nooit té veel water maar bij voorkeur een licht vochtige dweil of swepmop.

Hoe vaak moet ik mijn houten vloer laten schuren?

Wanneer uw houten vloer afgewerkt is met een olie of lak en u houdt de parketvloer in goede conditie door tijdig onderhoud en reiniging toe te passen, dan hoeft deze in principe pas op zijn vroegst na 10 haar geschuurd te worden. Dit moeten we tegelijk enigszins relativeren want slijtage heeft niet alleen met onderhoud en reiniging te maken maar ook met de mate van gebruik. Een zwaar belopen vloer zal eerder toe zijn aan onderhoud dan een vloer die weinig gebruikt wordt. Wanneer de vloer oud en versleten oogt is het tijd voor een schuurbeurt. Zware beschadigingen en krassen kunnen met schuren netjes weggewerkt worden en u kunt kiezen voor een nieuwe frisse kleur. Bij een schuurbeurt wordt maximaal 0,8 á 1 millimeter van de toplaag geschuurd. In de praktijk kiezen de meeste mensen ervoor om hun houten vloer pas na 12 á 15 jaar te laten schuren voor een nieuwe frisse look.

Alles voor het onderhoud van uw houten vloer vindt u bij Knulst Vloeren

Van onderhoudsolie tot boenmachines en van intensiefreiniger tot zeep. Alle producten die u nodig heeft voor het onderhoud van uw vloer vindt u bij Knulstt. Ook voeren wij zowel schuur- en onderhoudsbeurten uit. Wanneer wij de uw houten vloer schuren, wordt deze helemaal kaal geschuurd en opnieuw afgewerkt met lak of olie. Met als resultaat dat uw vloer weer als nieuw oogt!

Bij een (jaarlijkse) onderhoudsbeurt reinigen wij uw houten vloer intensief en voorzien wij deze van een laagje onderhoudsolie. De vloer ziet er dan weer fris uit en kan er weer even tegen aan. Het grote voordeel van een jaarlijkse onderhoudsbeurt is dat een schuurbeurt langer uitgesteld kan worden, bij correct onderhoud hoeft een vloer minimaal 10 jaar niet geschuurd te worden.

Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen rondom het onderhoud of schuren van uw houten vloer of parketvloer? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze experts. Zij hebben antwoord op al uw vragen over hoe u uw vloer het beste onderhoud. Zij zijn telefonisch te bereiken op 0341-252787 of via email op info@knulsthoutenvloeren.nl.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

226