Massieve planken of Multiplank vloer

Gepost op 13 maart 2019 in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Massief of Multiplanken

Gelukkig hebben we al heel wat moeilijke keuzes achter de rug na de verbouwing van ons huis. De keuken is uitgezocht, de kalkverf zit al op de muur en ik kan niet wachten tot het nieuwe eetkamerset in de keuken pronkt. Alleen..de vloer moeten we nog uitzoeken. Ik ben erover uit dat ik een houten vloer wil, maar welke afwerking moet ik kiezen? Ga ik voor massieve planken of multiplank?

Massieve houten planken

Op zoek naar een onverwoestbare houten vloer? Dan moet je kiezen voor massief parket. Hout is een natuurlijk product dus afhankelijk van de luchtvochtigheid zet het uit, of krimpt het. Dat is de reden waarom massieve planken worden verlijmd op de bestaande vloer, zodat het minder kan bewegen. Op de ondervloer worden spaanplaat ‘broodjes’ geplakt en daarboven wordt de plank gelijmd en genageld. Een massieve houten vloer is eigenlijk altijd voorzien van een mes-groef verbinding. Dit zorgt ervoor dat de houten vloer ‘ruimte’ krijgt om te werken. 

Multiplank vloerdelen

Een multiplank is een vloerdeel met een multiplex onderlaag waarop een massieve toplaag is verlijmd en rondom is voorzien van een mes en groef verbinding. Door stabiel multiplex als onderlaag te gebruiken ontstaat een nagenoeg werkingsvrije houten vloer met ongekende mogelijkheden.
Bij een multiplank of duoplank wordt een dunne strook eikenhout kruislings op een onderlaag gelijmd. Dit zorgt ervoor dat een lamelplank 70 tot 80 procent minder werkt dan een massieve plank. Daarom kan een lamelplank eigenlijk altijd zwevend worden gelegd. Zie hieronder een doorsnede van een multiplank. Een multiplank bestaat eigenlijk uit meerdere 'houten' planken.

Afwerking houten vloer

Een belangrijke beslissing die ook nog genomen moet worden is de afwerking van de houten vloer. De meest voorkomende afwerkingen zijn voor lak, was en olie.  
Lak is de meest gebruiksvriendelijke afwerking. Het verzegelt de houtporie volledig waardoor er een matte glans ontstaat. Een gelakte houten vloer kan je niet plaatselijk bijwerken.
Een wasvloer is qua uiterlijk het meest klassiek en geeft de eigen houtkleur een extra accent. Was is zacht dus niet krasvast maar in tegenstelling tot een gelakte vloer wel plaatselijk bij te werken.
Een geoliede houten vloer vraagt om meer onderhoud dan een gelakte houten vloer. Olie zorgt voor een prachtige matte uitstraling, waardoor de nerfstructuur van de houten vloer erg mooi zichtbaar wordt.  
Zoals je leest zijn er veel verschillende afwerkmogelijkheden voor je houten vloer. Kom gerust naar onze showroom in Nunspeet en laat je verder informeren en adviseren.

Houtsoorten massief en multiplank

Massieve planken en multiplanken zijn in veel verschillende houtsoorten te verkrijgen. Denk aan bijvoorbeeld het populaire eikenhoutmaplehout of de minder bekende tropische hardhout soort: merbauhout

Tip: Lees ook mijn blog over het onderhoud van houten vloeren.

Veel succes met het uitkiezen en creëeren van je eigen houten droomvloer!

Heeft u nog vragen?

226