Luchtvochtigheid bij houten vloeren

Gepost op 25 oktober 2018 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

De juiste luchtvochtigheid


Luchtvochtigheid is een term die u ongetwijfeld zal horen bij de aanschaf van een houten vloer. Maar wat houdt het eigenlijk in en welke luchtvochtigheid is ideaal voor uw vloer?

Luchtvochtigheid

Het woord luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er zich in de lucht bevindt. Dit vocht heeft de vorm van waterdamp. Als de luchtvochtigheid in huis te laag of te hoog is kan dit ervoor zorgen dat uw vloer gaat krimpen of uitzetten. Daarom is het van groot belang dat u een goede luchtvochtigheid in huis heeft.

Hygrometer

De luchtvochtigheid kan je het beste meten met een digitale hygrometer. Een hygrometer is speciaal gemaakt voor het meten van luchtvochtigheid. Wij raden een analoge hygrometer af, aangezien deze na verloop van tijd gaat afwijken en hierdoor onjuiste waardes aangeeft.  Bij Knulst kunt u terecht voor een hygrometer, zodat u zelf de luchtvochtigheid in uw huis kan meten.

Luchtvochtigheid verhogen

Misschien geeft uw hygrometer aan dat uw luchtvochtigheid te laag is. Wanneer de luchtvochtigheid langdurig te laag is, kan dit leiden tot krimpnaden en droogte scheuren. Om de luchtvochtigheid te verhogen kunt u een bakje water op de verwarming zetten. Door de verdamping van het water stijgt de luchtvochtigheid. En ja, ook het schoonmaken van uw huis (stof afnemen) zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid stijgt. Ventilatie is ook van groot belang, zet af en toe daarom regelmatig uw ramen open. Alleen in de winter heeft het weinig zin, aangezien koude lucht van buiten nauwelijks vocht bevat.

Luchtvochtigheid verlagen

Als de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is, moet u deze verlagen. Bij langdurig een te hoge luchtvochtigheid kan uw houten vloer bol gaat staan. U kan uw luchtvochtigheid verlagen door middel van vochtvreters. Ook is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Wanneer u tegelijkertijd stookt is het effect nog groter. Zorg dat u goede afzuigapparatuur heeft in de keuken en badkamer. Het wil ook helpen als u de badkamer goed droog maakt na gebruik. Ook is het verstandig om uw was buiten te laten drogen.

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor uw houten vloer?

Voor uw houten vloer raden wij het aan om de luchtvochtigheid het hele jaar tussen de 50% - 60% te houden. Dit is een gezond klimaat voor uzelf, de planten en voor eventuele huisdieren.

Heeft u vragen over de luchtvochtigheid bij u in huis of over uw houten vloer? U bent van harte welkom in onze showroom voor een deskundig advies.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieur advies

Heeft u nog vragen?

226