Een houten vloer schuren:
waarom, wanneer en hoe doe je dat?

Gepost op 14 september 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Je hebt een prachtige houten vloer in huis? Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bovendien wil je dat de planken mooi blijven, ook als ze jaren oud zijn. Door een houten vloer te schuren kun je er langer van genieten.

Schuren is niet alleen aan te raden als de vloer al even meegaat. Tegenwoordig is niet alleen slijtage een reden om de vloer opnieuw te schuren. Het is ook de ideale manier om een nieuwe uitstraling aan je interieur te geven. Geef de vloer bijvoorbeeld een andere kleur door eerst te schuren en dan te lakken.

Maar hoe weet je nu of het tijd is om de vloer te schuren? Hoe pak je het aan, en kun je zelf schuren of is uitbesteden een beter idee? Dat en meer ontdek je door verder te lezen.

Wanneer moet je een houten vloer schuren?

Er is geen vaste houdbaarheidsdatum aan je houten vloer. Gemiddeld is schuren na zo’n 10 tot 15 jaar aan te raden. Gebruik je de vloer zeer intensief? Dan is het misschien al sneller nodig.

Daarnaast is een vloer schuren niet een moetje. Het is wenselijk als je slijtage storend vindt. Toch zijn er mensen die het juist mooi vinden hoe hout met de jaren een andere uitstraling krijgt. Stoort slijtage jou niet? Dan kun je het schuren uitstellen of zelfs weglaten.

Wanneer je een vloer schuurt dan kun je deze door middel van een laag lak ook gemakkelijk een nieuwe kleur geven. Dat is een goede manier om je interieur een opfrisser te geven. Schuren van een houten vloer is dus niet altijd een praktische keuze: soms is het een kwestie van smaak.

Een houten vloer schuren: hoe doe je dat?

Schuren van de vloer doe je met een schuurmachine. Het is een zeer secuur werkje. Hoewel je het in theorie zelf kunt, blijft uitbesteden de verstandigste keuze. De schuurmachine is een groot en zwaar apparaat waarmee je schade kunt aanrichten aan muren en deuren.

Daarnaast is het een vak apart om een gelijkmatige schuurgang te creëren. Dat wil zeggen: ervoor zorgen dat je op elk stuk evenveel vloer van de toplaag schuurt. Alleen dan krijg je een egaal eindresultaat.

De kosten van zelf schuren zijn dermate hoog dat we bij Knulst altijd aanraden om het uit te besteden aan een professional.

Hoe vaak moet je een houten vloer schuren?

Hoe vaak een vloer een schuurbeurt nodig heeft, hangt van je wensen af. Houd er rekening mee dat elke keer dat je schuurt en deel van de toplaag verdwijnt. Uiteindelijk blijft er niets over en kun je dus ook niet meer schuren zonder je houten vloer te verpesten.

Om die reden zijn alle houten vloeren van Knulst tenminste 4 millimeter. Dat betekent dat je ze gemiddeld zo’n 4 keer kunt schuren. Dat is zeker niet bij iedere houten vloer het geval. Vaak kun je die maar een paar keer schuren voor ze op hun einde zijn. Om die reden gaan de vloeren van Knulst wel 50 jaar mee: je kunt telkens weer die toplaag aanpakken en vernieuwen.

Schuren en lakken met hulp van Knulst

Na het schuren breng je opnieuw een laag lak of olie aan. Deze afwerking beschermt het hout tegen vuil en vocht. Wil je een zo natuurlijk mogelijke uitstraling van het hout behouden? Dan kun je een transparante, onzichtbare lak of olie gebruiken.

Zowel het schuren als het lakken kun je uitbesteden aan Knulst. Wil je het liever zelf doen? Dan bieden wij ondersteuning in de vorm van advies en materialen. Wat je ook kiest: bij Knulst ontzorgen we jou, zodat je lang kunt genieten van je prachtige nieuwe vloer.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

226