Gaan een houten vloer en vloerverwarming samen?
Er zijn weinig dingen zo prettig als de aangename warmte die vloervloerverwarming levert. Het is dan ook logisch dat steeds meer mensen kiezen voor het comfort van een vloerverwarming in combinatie met een houten vloer of parketvloer. De voordelen van vloerverwarming op een rijtje:
- Aangenaam: Vloerverwarming bestaat uit leidingen die gelijkmatig worden verdeeld over de vloer van het vertrek waar deze gelegd wordt. Hierdoor warmt het vertrek gelijkmatig op, dit wordt als zeer aangenaam ervaren. Met een vloerverwarming behoren koude hoeken of onaangename geuren van verbrand stof uit radiatoren tot het verleden.
- Veilig: Een vloerverwarming ligt netjes weggewerkt onder de vloer. Er zijn geen radiatoren zichtbaar, hierdoor is een vloerverwarming een zeer veilig systeem. U of uw kinderen lopen geen risico zich te verbranden of stoten aan een radiator.
- Duurzaam en energiebesparend: Tot slot is een vloerverwarming een duurzame en energiebesparende keuze. De aanvoertemperatuur van een vloerverwarming ligt namelijk veel lager dan bijvoorbeeld bij radiatoren, dit heeft een energiebesparing van maar liefst 10 procent tot gevolg! Op de lange termijn bespaart u hierdoor aanzienlijk in stookkosten.
Kan een houten vloer over een vloerverwarming gelegd worden?
Klinkt goed hè? Maar om direct een veel gehoorde en prangende vraag te beantwoorden: Ja, een houten vloer gaat zeker samen met vloerverwarming! Het is echter wel van belang dat u het stookprotocol correct uitvoert. Het stookprotocol wordt voorafgaande het leggen van de houten vloer uitgevoerd. Het doel is om de vloerverwarming en dekvloer aan elkaar ‘te laten wennen’. Het zit zo dat er door schommelingen in temperatuur scheurtjes in de dekvloer kunnen ontstaan. Deze scheurtjes ontstaan doordat de vloer uitzet wanneer de temperatuur stijg en krimpt wanneer deze daalt. Het stookprotocol laat de dekvloer in een heel rustig tempo wennen aan deze schommelingen.
In het verleden werd vloerverwarming vrijwel enkel gelegd onder tegels. Maar sinds enkele jaren wordt vloerverwarming onder bijna iedere bedekking, toegepast waaronder hout. lamelparket, planken vloeren en tapis parket zijn drie soorten houten vloeren die uitstekend te combineren zijn met vloerverwarming. Zelfs de immens populaire visgraat vloer is uitstekend te combineren met vloerverwarming. De meest toegepaste houtsoort voor houten vloeren boven op vloerverwarming is eiken.
Maar een houten vloer ‘werkt’ toch?
Het ‘werken’ van hout betekent dat het krimpt of juist uitzet bij schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Aangezien hout een natuurproduct is, kan ook een houten vloer gaan werken. Maar met de juiste voorbereiding en een vloer die goed geproduceerd is, worden de effecten hiervan geminimaliseerd. Knulst levert standaard bij iedere houten vloer een klimaat-advies waarin eenvoudig uitgelegd staat hoe u de vloer in optimale conditie houd.
Een houten vloer die geschikt is voor op vloerverwarming wordt als volgt geproduceerd: De toplagen van de vloerdelen worden gedroogd voordat ze gebruikt worden voor de vloer. Daarna worden de toplagen verlijmd op multiplex platen die vervaardigd zijn uit kruislings verlijmd berkenhout. Berkenhout heeft de eigenschap om niet tot nauwelijks te werken. Tot slot wordt het geheel verlijmd op de ondervloer met hierin de vloerverwarming.
Dankzij dit nauwkeurig productieproces en het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen zal de krimping of uitzetting van de houten vloer niet tot nauwelijks waarneembaar zijn. Wij raden u aan om uw houten vloer en vloerverwarming altijd bij een gerenommeerde vloerenzaak aan te schaffen, omdat zij u van het nodige advies kunnen voorzien om uw houten vloer in optimale conditie te houden.
Wilt u vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?
Vloerverwarming kan als hoofd- of als bijverwarming fungeren. Indien u kiest voor vloerverwarming als uw hoofdverwarmingssysteem, raden wij aan om voor een multiplank / duoplank vloer, lamelparket of visgraat vloer te kiezen. Deze vloeren gaan uitstekend samen met vloerverwarming.
Ook kan vloerverwarming fungeren als bijverwarming, in dit geval wordt de vloerverwarming gecombineerd met bijvoorbeeld radiatoren. Wanneer men hier voor kiest, is extra voorzichtigheid geboden. Voor een houten vloer is het namelijk gunstiger als de verandering in temperatuur en luchtvochtigheid zeer geleidelijk gaat. Radiatoren verwarmen relatief sneller dan vloerverwarming, waardoor de houten vloer te snel kan opwarmen. Dit is iets waar u op moet letten bij de keuze voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming.
Tot slot is een houten vloer te combineren met verschillende soorten verwarmingssystemen zoals: stadverwarming, droogbouwsystemen, systemen in combinatie met een warmtepomp, infrarood verwarming of ingefreesde vloerverwarming.
Zit u na het lezen van dit artikel nog steeds met vragen over een vloerverwarming onder uw houten vloer? Lees dan het complete verhaal over houten vloeren en vloerverwarming of neem gerust contact op met één van onze adviseurs, u kunt hen bereiken op 0341-252787. Zij voorzien u graag van vrijblijvend advies over uw specifieke situatie.