Padoek

Gepost op 06 februari 2019 door Petra Knulst in #trendsGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Een uniek houtsoort? Kies voor Padoek

Afrikaans Padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub. Deze houtsoort komt voor in Midden- en West-Afrika. 

Deze lichtboomsoort komt voor in het altijd groene tropische regenwoud. Padoek is een unieke houtsoort wat komt door de prachtige, volle kleuren.

Kleur van padoek hout

Het kernhout van Afrikaans padoek is koraalrood. Vandaar ook wel de naam corail. Als er licht op de houtsoort schijnt, verkleurt deze tint snel tot roodbruin en na langere tijd tot zwartbruin. Je kunt de mooie kleur behouden door je houten vloer op tijd af te lakken met een zuurhardende blanke lak. Afrikaans padoek is een duurzame en stabiele houtsoort.

Eigenschappen

Padoek hout heeft een vrij gelijkmatige structuur. De werking van padoek is zo minimaal dat de cijfers hiervan nog lager zijn dan van teak, een houtsoort die er om bekend staat zeer weinig te werken. Daarnaast is padoek is een echte hardhoutsoort. Om al deze gunstige eigenschappen wordt padouk veel gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk, maar ook voor meubelen, knoppen, handvatten enzovoorts. Padoekhout wordt ook veel gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten.

Afwerking

Afrikaans padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan. Padoek is prima af te werken. Lak heeft de voorkeur omdat deze er voor zorgt dat de fraaie kleur grotendeels behouden blijft, maar ook olie of hardwax is een prima keuze. Welke keuze je uiteindelijk maakt is afhankelijk van je eigen smaak en leefsituatie.

Hoe te combineren?

Padoek hout is uniek in z’n soort. De vloer is een echte blikvanger en daarom moet je daar de nadruk op leggen. Padoek is mooi te combineren met zwart en wit. Strakke meubelen staan mooi op een padoek houten vloer omdat het dan een rustig geheel wordt. 

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

214