Houten vloer in de olie of lak?
Dit is volgens ons de beste keuze

Gepost op 26 april 2022 door Petra Knulst in #trendsGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Houten vloer in de olie of lak? Dit is volgens ons de beste keuze

Een houten vloer is een prachtig en duurzaam type vloer. Om lang van houten vloeren te genieten is het wel belangrijk dat je het materiaal afwerkt en voorziet van een beschermlaag. Dat kan met olie maar ook met lak. Beide worden veel toegepast, maar wat is nu het beste: een houten vloer in de olie of lak?

Doorgaans horen we van drie soorten manieren om houten vloeren te bewerken:

  • met olie;
  • met lak;
  • met wax.

In de meeste gevallen gaat onze voorkeur uit naar een houten vloer in de olie zetten. We leggen graag uit waarom je voor een houten vloer in de olie of lak zou kiezen. Maar eerst is het belangrijk om te weten waarom je hout eigenlijk moet behandelen, en hoe vaak?

Waarom moet je een houten vloer behandelen?

Direct bij het plaatsen wordt een houten vloer behandeld met olie of lak. Dit is de basisbehandeling die iedere houten vloer krijgt. De juiste olie of lak zorgt voor vochtregulatie en vochtbestendigheid. Het helpt ook houtrot, schimmel en algen tegengaan. De juiste behandeling kan de levensduur van je houten vloer aanzienlijk verlengen.

Een goede behandeling van een houten vloer kan zelfs verkleuring door de zon verminderen of zelfs voorkomen.

Vroeger werden houten vloeren ook in de was of wax gezet. Dat is tegenwoordig nagenoeg helemaal vervangen voor olie of lak, omdat deze twee opties voordeliger zijn op veel manieren. Knulst Vloeren werkt ook uitsluitend met olie en lak voor houten vloeren.

Hoe vaak moet een houten vloer in de olie of lak?

Een houten vloer vraagt om onderhoud. Wanneer we het hebben over een houten vloer ‘behandelen’ dan gaat het vaak over het zelf behandelen van de vloer als deze al even ligt. Dat doe je met olie of met lak. Hoe vaak en hoe intensief een houten vloer behandeld moet worden, hangt af van welke van de twee opties je kiest.

Een houten vloer in de lak vraagt om minder onderhoud. Je hoeft het hout dus ook minder vaak te behandelen. Zelf lak aanbrengen is daarentegen een complex karwei. Een houten vloer in de olie moet je doorgaans eens in de twee jaar onderhouden met een nieuwe olielaag. Voor je dit doet, kun je de vloer het beste reinigen met een speciale reiniger. Instructies hiervoor geven we met plezier, net als advies over de juiste reinigers.

Het verschil tussen een houten vloer lakken of olie

Lak heeft misschien weinig onderhoud nodig, maar een houten vloer afwerken met lak heeft ook nadelen. Bij een flinke beschadiging zit er niets anders op dan een groot deel of zelfs de hele vloer opnieuw te lakken. Anders blijft de beschadiging goed zichtbaar. Daarentegen is lak erg sterk. Een vlek of beschadiging is niet snel zichtbaar.

Een houten vloer in de olie is iets kwetsbaarder. Wel is het een stuk makkelijker om vlekken lokaal bij te werken. Een krasje of beschadiging kun je met een fijn schuurpapier wegschuren. Je hoeft vervolgens alleen op die plek een beetje olie aan te brengen en de vloer is weer als nieuw.

Onze voorkeur: houten vloeren in de olie

Of je een houten vloer in de olie of lak moet zetten? Dat is en blijft een persoonlijke keuze. Over het algemeen adviseren we bij Knulst om te kiezen voor een houten vloer in de olie. Met name wanneer je kinderen of huisdieren hebt, kun je het beste kiezen voor een geoliede houten vloer.

Het is simpelweg veel makkelijker om een kras of vlek uit een houten vloer in olie te halen. Vloeren zijn om op te leven. Hoewel lak vraagt om minder arbeidsuren als het gaat om onderhoud, kun je alsnog veel tijd kwijt zijn doordat de vloer constant opnieuw afgewerkt moet worden tegen vlekken en krassen.

Houten vloeren van Knulst

Twijfel je nog over de beste keuze als het gaat om de houten vloer? We staan altijd klaar voor advies over houten vloeren in olie of lak. Ook leggen we graag uit hoe je zo lang mogelijk van die mooie houten vloer kunt genieten met de juiste reiniging, onderhoud en tijdig schuren. Kom gerust langs in onze showroom of bel met een adviseur van Knulst Vloeren.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

214