Wat kost een
Houten Vloer / Parketvloer?

Gepost op 12 mei 2020 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Waardoor wordt de prijs van een houten vloer bepaald?

Een houten vloer – ook wel parket of parketvloer genoemd – is een zeer populaire keuze. Dit is niet zonder reden, want houten vloeren hebben een natuurlijke uitstraling en zijn enorm duurzaam – een goede vloer gaat minstens 50 jaar mee. Doordat er veel variatie mogelijk is wat betreft de kleuren, legpatronen en afwerkingen, zijn deze vloeren geschikt voor iedere interieurstijl. Wanneer u een houten vloer overweegt, is er één vraag die zich onvermijdelijk aandringt: ‘Wat kost dat nou, een houten vloer?’ Een logische vraag, maar ook eentje die zich niet eenvoudig laat beantwoorden. In dit artikel vertellen we u over de factoren die een rol spelen bij de prijsstelling van houten vloeren.

Voor welke houtsoort kiest u?

Eén van de belangrijkste factoren die de prijs van een houten vloer bepaalt, is het soort hout dat gebruikt wordt. Veruit de meest gebruikte houtsoort is eikenhout. Eiken is prijstechnisch een zeer interessante keuze omdat het een inheemse houtsoort in Nederland (en West-Europa) is. De meeste andere houtsoorten – en dan met name de exotische soorten – hebben een aanzienlijk hogere prijs omdat deze doorgaans schaarser zijn én vanuit verre oorden naar Nederland gehaald moeten worden. Tot slot is er bamboe. Bamboe groeit erg snel waardoor het aanbod hoog is, hierdoor zijn de prijzen van bamboe vloeren relatief laag in vergelijking met andere exotische houtsoorten.

Wilt u meer lezen over de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen? Bekijk dan ons online overzicht of kom eens in onze showroom kijken!

De kwaliteit van het hout

Naast de houtsoort, bepaalt ook de kwaliteit van het hout de prijs. Voor veel consumenten is het lastig om de kwaliteit van hout te beoordelen. Daarom is het van groot belang dat u uw houten vloer bij een gerenommeerde vloerenzaak koopt. Zo is er een groot kwalitatief verschil tussen hout uit verschillende regio’s. Neem eikenhout als voorbeeld. Er is een aanzienlijk kwaliteitsverschil tussen eikenhout uit Frankrijk en eikenhout uit Rusland (of Oost-Europa). De structuur van Frans eiken is harder en oogt beduidend anders dan Russisch eiken. Dit heeft onder meer te maken met de verschillende klimaten waarin de eikenbomen groeien.
Vanwege het kwaliteitsverschil is er ook een prijsverschil tussen deze verschillende soorten.

Van dik hout zaagt men brede planken

De breedte en lengte van een vloerplank is tevens van invloed op de uiteindelijke prijs. Voor brede planken betaalt u relatief meer dan voor smalle planken. Dit heeft te maken met het feit dat brede planken uit grote dikke bomen gezaagd moeten worden en die zijn schaarser dan dunnere bomen, waar uitsluitend smalle planken uit gezaagd kunnen worden. Ook de hoeveelheid noesten in het hout is van invloed op de prijs die u betaalt voor uw houten vloer. Een noest is een donkere cirkelvormige plek in het hout waar een zijtak uit de boom groeide. Alleen de kern van de boomstam is vrij van noesten en onregelmatigheden. Kernhout is schaarser dan hout met noesten en heeft daarom een hogere prijs. Eiken houten vloerplanken worden ingedeeld in één van onderstaande categorieën (ook wel sortering genoemd). Rustiek B is relatief het goedkoopste en Premier relatief het duurste, dit omdat Premier planken het meest schaars zijn.

  • Rustiek B: Planken met onbeperkt noesten
  • Rustiek AB: Planken met noesten tot 6,5 centimeter
  • Rustiek A: Planken met noesten tot 3,5 centimeter
  • 1-BIS: Planken met noesten tot 1 centimeter
  • Premier: Planken zonder noest

Voor brede planken zonder noesten betaalt u dus relatief het meeste en voor smalle planken met onbeperkt noesten het minst.

De legwijze van de houten vloer

De legwijze is tevens een factor die de prijs van een houten vloer bepaalt. Sommige houten vloeren zijn arbeidsintensiever om te leggen dan anderen. Neem bijvoorbeeld een vloer met een visgraatpatroon of Hongaarse punt patroon, hier kunnen wij ongeveer 7 á 8 vierkante meter per dag van leggen. Multiplank / duoplank vloeren daarentegen gaan een stuk sneller: Tot wel 20 á 25 vierkante meter per dag. Dat is precies de reden waarom u voor een meer arbeidsintensieve vloer – zoals een visgraat parketvloer tapis – doorgaans meer betaalt dan voor een minder arbeidsintensieve houten vloer.

Wilt u meer te weten komen over de verschillende legwijzen en patronen die mogelijk zijn bij een houten vloer? Bekijk ons online overzicht en doe inspiratie op!

Een houten vloer is maatwerk

Zoals u kunt lezen, is de prijs van een kwalitatief hoogwaardige parketvloer afhankelijk van veel factoren. Een houten vloer is en blijft immers maatwerk, hierdoor is er geen uniforme prijs te geven. Oppervlakte, materiaalkeuze, kwaliteit, legwijze: Allemaal factoren die uiteindelijk de prijs bepalen. Bent u geïnteresseerd in een vloer en wilt u meer weten over onze prijzen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of bel met 0341-252787, we helpen u graag verder in uw zoektocht naar de ideale houten vloer.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

225