Visgraat vs. Hongaarse Punt

Gepost op 20 maart 2019 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt!

Visgraat parket, dat kennen de meeste van ons wel. Maar wat is precies het verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt

Wat zijn visgraat parket vloeren?

Tijdloos en sfeervol zijn enkele redenen om voor een parketvloer in visgraat motief te kiezen.. Om een visgraat patroon te kunnen leggen is het van belang dat alle delen dezelfde afmetingen hebben. Een visgraat vloer wordt op dezelfde wijze gelegd als het traditionele parket. Er wordt dus eerst een spaanplaat of mozaïek tussenvloer geplaatst op de bestaande constructievloer. Vervolgens worden de visgraatstroken op de tussenvloer verlijmd en vernageld.

Wat is een Hongaarse punt?

Een Hongaarse punt is net als visgraat vloer een patroonvloer. Een Hongaarse punt wordt gelegd onder een hoek van 45 of 60 graden. Een Hongaarse punt wordt op dezelfde wijze gelegd als het traditionele parket en een visgraat vloer; eerst een spaanplaat of mozaïek tussenvloer op de bestaande constructievloer, daarna worden de visgraatstroken op de tussenvloer verlijmd en vernageld. De bewerkingen en kwaliteiten in combinatie met het wel of niet roken met ammoniak, zorgt ervoor dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn.

Verschil visgraat en Hongaarse punt

Het grote verschil tussen Hongaarse punt en visgraat is het legmotief. Bij de visgraatvloer worden de linkse en rechtse delen onder een hoek van 90 graden gelegd en ligt aan de bovenzijde de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Bij de Hongaarse punt vloer liggen de delen onder een hoek van 60 graden en sluiten aan de bovenzijde aan, waardoor een zogenaamde “sergeantstreep”ontstaat .

Over het algemeen is de uitstraling van een Hongaarse punt iets rustiger dan een visgraat vloer. De Hongaarse punt heeft kleinere plankjes waardoor de vloer fijner oogt.

Veel variatie mogelijk!

Wil je het echt goed zien; ga dan eens naar de showroom. Je kunt daar ook heel goed het verschil zien tussen houtsoorten en patronen. Er is zoveel mogelijk! Dat is leuk, maar ook lastig kiezen.

Wil je meer lezen over parketvloeren? Lees dan ook mijn serie, net nieuw: "De zeven schoonheden van parket vloeren

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

225