Visgraat vs. Hongaarse punt

24 juni 2014
Petra
Gepost in Inspiratie

Het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt!

Visgraat parket, dat kennen de meeste van ons wel. Maar wat is precies het verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt

Wat zijn visgraat parket vloeren?

Tijdloos en sfeervol zijn enkele redenen om voor een parketvloer in visgraat motief te kiezen.. Om een visgraat patroon te kunnen leggen is het van belang dat alle delen dezelfde afmetingen hebben. Een visgraat vloer wordt op dezelfde wijze gelegd als het traditionele parket. Er wordt dus eerst een spaanplaat of mozaïek tussenvloer geplaatst op de bestaande constructievloer. Vervolgens worden de visgraatstroken op de tussenvloer verlijmd en vernageld.

visgraat

Wat is een Hongaarse punt?

Een Hongaarse punt is net als visgraat vloer een patroonvloer. Een Hongaarse punt wordt gelegd onder een hoek van 45 of 60 graden. Een Hongaarse punt wordt op dezelfde wijze gelegd als het traditionele parket en een visgraat vloer; eerst een spaanplaat of mozaïek tussenvloer op de bestaande constructievloer, daarna worden de visgraatstroken op de tussenvloer verlijmd en vernageld. De bewerkingen en kwaliteiten in combinatie met het wel of niet roken met ammoniak, zorgt ervoor dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn.

Verschil visgraat en Hongaarse punt

Het grote verschil tussen Hongaarse punt en visgraat is het legmotief. Bij de visgraatvloer worden de linkse en rechtse delen onder een hoek van 90 graden gelegd en ligt aan de bovenzijde de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Bij de Hongaarse punt vloer liggen de delen onder een hoek van 60 graden en sluiten aan de bovenzijde aan, waardoor een zogenaamde “sergeantstreep”ontstaat .

visgraat houten vloer

Over het algemeen is de uitstraling van een Hongaarse punt iets rustiger dan een visgraat vloer. De Hongaarse punt heeft kleinere plankjes waardoor de vloer fijner oogt.

Veel variatie mogelijk!

Wil je het echt goed zien; ga dan eens naar de showroom. Je kunt daar ook heel goed het verschil zien tussen houtsoorten en patronen. Er is zoveel mogelijk! Dat is leuk, maar ook lastig kiezen;)

Wil je meer lezen over parketvloeren? Lees dan ook mijn serie, net nieuw:) "De zeven schoonheden van parket vloeren

PS. Vind je deze blog ook leuk of interessant? Like of share;) Bedankt!

Reacties

 • Gepost op 24 juni 2014
  Stefanie
  Wow wat een gave platen!!

Reageer

Inspiratie Foto's

Laat u inspireren door onze verrassende en eindeloze mogelijkheden. Bekijk foto's van diverse vloeren in een leefomgeving.

Gratis inspiratie Magazine

 • Binnen 3 dagen in huis
 • Boordevol inspiratie
407
Gratis Inspiratie Magazine 2018
 • Geheel gratis
 • Binnen 3 dagen in huis
 • Nieuwe editie 2018
 • 44 pagina’s dik
 • Boordevol inspiratie en informatie