Tweede leven voor je vloer

Gepost op 03 april 2019 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Hoe verf je je vloer?

Heeft jouw houten vloer eigenlijk z’n beste tijd wel gehad? Maak je vloer als nieuw door middel van een grondige verfbeurt! 

Je creëert daarmee een totaal andere uitstraling in je woonkamer of keuken. En misschien dat je kamer er ook nog een stuk ruimer door lijkt. Vaak kun je op voorhand niet goed inschatten hoe je ruimte er precies uit komt te zien. Toch is een geverfde vloer verrassend mooi, zeker als je gebruikt maakt van deze tips. Maar waar begin je en hoe ga je te werk?

Welke kleur?

Bedenk eerst welke kleur goed past in jouw interieur. Kleuren die tegenwoordig vaak worden gebruikt zijn grijszwart, maar voornamelijk wit. Het white-wash effect zie je natuurlijk steeds meer terug op meubels, maar ook op de vloer werkt dit effect goed. Lichte kleuren vergroten namelijk optisch de ruimte, terwijl zwart de kamer juist doet verkleinen. Met veel witte elementen kan dit echter ook weer goed werken.

White-wash

Een white-wash effect kun je bereiken door met witte vloerolie aan de slag te gaan. Ontvet eerst je vloer. Gebruik een thinner voor onbehandeld hout en rinser voor behandeld hout. Schuur de vloer in de richting van de nerf en maak de boel stofvrij. Boen de olie met een doek uit op de vloer zodat het hout een afgesleten uitstraling krijgt. Stiekem voedt het de vloer juist. Hoe meer lagen olie je aanbrengt, hoe witter de vloer wordt. Geef onbehandeld hout drie laklagen en het behandelde hout twee. Laat alles goed drogen en schuur het geheel nog even lichtjes op. Om de vloer te beschermen kun je nog een of twee lagen transparante vloerlak aanbrengen.

Dekkende verf

Als je je vloer een dekkende laag wilt geven, zijn er ook een aantal zaken waar je op moet letten. Zorg in ieder geval voor een slijtvaste verf. Je begint met het schuren van je houten vloer. Begin met diagonaal schuren en werk daarna in rechte lijnen. Na het schuren ga je stofzuigen zodat het meeste stof is verwijderd. Vervolgens vul je een emmer met water en een beetje thinner. Dit ontvet de vloer en zorgt ervoor dat de verf goed hecht op de houten vloer. Laat de houten vloer daarna een tijdje met rust. Ga dan met een roller aan de slag en breng een eerste laag aan. Let wel op dat je je ramen sluit, anders komen er stofjes op de vloer. Als de eerste laag is aangebracht en goed droog is, is het verstandig dat je de houten vloer licht schuurt. Dit zorgt ervoor dat de volgende laag, of eventueel lagen, goed hecht. Om de vloer te beschermen kun je nog een of twee lagen transparante vloerlak aanbrengen.

Tip: let heel goed op waar je met je schilderen begint. Je wilt natuurlijk niet ergens in het midden van je ruimte eindigen waar je geen kant meer op kunt.

Tip: kies voor verf op waterbasis en niet op terpentinebasis. De laatste heeft sneller een gele waas over zich.

Tip: de creatieveling onder ons kunnen ook kiezen voor een patroon op de vloer.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

225