Komt je houten vloer omhoog?

19 november 2016
petra
Gepost in Inspiratie

zorg dat het vermindert

Een houten vloer is een natuurlijk product. Dat zorgt ervoor dat een houten vloer kan krimpen of uitzetten. Dit is een proces wat je niet volledig kan tegen gaan, maar je kan wel zorgen dat het vermindert..

Luchtvochtigheid

Extremen in luchtvochtigheid kunnen problematisch zijn voor houten vloeren en parket. Een droge en koude winterperiode kan voor plotselinge naden en kieren in je houten vloer zorgen. In een warme, vochtige zomerperiode kan je parketvloer uitzetten en bol gaan staan. De kwaliteit van de houten vloer en een vakkundige legwijze bepalen voor een deel hoe de vloer op extreme weersomstandigheden reageert. De verschijnselen komen voor bij houten vloeren van twee en bij houten vloeren van twintig jaar oud. De oorzaak hiervan is luchtvochtigheid! De ideale luchtvochtigheid in huis varieert van 50 tot 65 procent. De luchtvochtigheid kan je eenvoudig aflezen van een hygrometer. Vraag hiernaar in onze showroom.

Zomer

Weersomstandigheden met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid werken in op houten vloeren zoals planken, laminaat en parket. Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Vocht zorgt ervoor dat het hout gaat uit zetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan. Door tijdens extreme zomerperioden ’s avonds en eventueel ’s nachts ramen open te zetten, kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Overdag luchten in een warme periode heeft geen zin.

Winter

Hartje winter, als het langdurig vriest en er weinig neerslag valt, kan de relatieve vochtigheid in huis gemakkelijk dalen tot ver onder de 50 procent. Droge lucht is niet alleen ongezond voor ons eigen leefklimaat, maar ook voor houten vloeren. Het hout gaat krimpen en er ontstaan naden en soms scheuren. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger kan je de luchtvochtigheid weer op peil brengen. We kennen allemaal de radiatorbakjes met water maar deze zijn zelden voldoende.

houten vloeren

Hout werkt natuurlijk!

Na deze informatie lijkt het misschien spannend om een houten vloer te kopen. Toch kan ik uit heel wat ervaring in de praktijk vertellen dat het werken van een houten vloer niet leidt tot overlast. De lijm en ondervloeren die wij gebruiken vangt het uitzetten en krimpen van de houten vloer zo goed als volledig op. Laat het werken van houten vloeren absoluut geen reden zijn om voor een andere vloersoort te kiezen, want niets overtreft een houten vloer qua esthetiek en sfeer.

Knulst denkt graag met u mee wat betreft het advies van houten vloeren. Kom naar de showroom en laat u adviseren door een van onze vakmensen. U bent meer dan welkom!

Reageer

Inspiratie Foto's

Laat u inspireren door onze verrassende en eindeloze mogelijkheden. Bekijk foto's van diverse vloeren in een leefomgeving.

Gratis inspiratie Magazine

  • Binnen 3 dagen in huis
  • Boordevol inspiratie
407
Gratis Inspiratie Magazine 2018
  • Geheel gratis
  • Binnen 3 dagen in huis
  • Nieuwe editie 2018
  • 44 pagina’s dik
  • Boordevol inspiratie en informatie