Essen houten vloer

Gepost op 04 februari 2019 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Essen houten vloer in verschillende soorten te verkrijgen

Essen is een prachtige, neutrale houtsoort. De jaarringen van essen zijn goed zichtbaar, wat zorgt voor mooie kleurnuances in de vloer.

Op zoek naar een rustige vloer, een prachtige neutrale basis voor je interieur? Dan is essen de ideale houtsoort. Essen is misschien niet zo een bekende houtsoort als bijvoorbeeld eiken. Toch wordt essenhout veel gebruikt voor houten vloeren en voor andere doeleinden. Vanwege haar taaie en sterke eigenschappen wordt essenhout ook in de sportwereld heel veel gebruikt. Tennisrackets, springplanken, biljartkeus en bobsleden worden veelal van essenhout gemaakt. 

Eigenschappen essen

Essen heeft een rechte, soms golvende draad met een vrij grove nerf. Essen is heel buigzaam en laat zich goed bewerken. De werking van essen vloeren is redelijk groot waardoor een relatieve luchtvochtigheid wordt aanbevolen tussen de 55 en 60% als ideale leefklimaat voor je essen vloer. Essen valt onder de sterkere houtsoorten. 

Kleur en tekening

Maar wat voor kleur heeft essenhout eigenlijk? Essen is licht van kleur en daarom is oogt een vloer van essenhout ook heel rustig en ruimtelijk. Net na het kappen is het essenhout parelmoerachtig wit met een roze of groenachtige schijn. Als het hout gedroogd is kan het iets geler of bruiner worden. Hoe dikker de stam en hoe ouder de boom, hoe vaker het hart donkerbruin tot zwart is. De jaarringen van essen zijn goed zichtbaar, wat zorgt voor mooie kleurnuances in de vloer.

Afwerking

Essen kan prima afgewerkt worden met een olie, lak of hardwax. Welke afwerking je kiest is afhankelijk van uw smaak en budget. Elke afwerking brengt namelijk weer een andere uitstraling teweeg op het hout, waardoor je deze verschillen gewoon eerst moet zien voordat je een goede keuze kan maken.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

225