Een houten vloer behandelen:
tips en advies

Gepost op 01 november 2021 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Een houten vloer behandelen: tips en advies

Lang genieten van je houten vloer? Dan is een goede nabehandeling - en deze regelmatig herhalen - essentieel. Een houten vloer behandelen betekent dat je een extra beschermlaag aanbrengt. Deze laag helpt de vloer langer mooi houden en maakt deze minder vatbaar voor vuil en vlekken.

Houten vloeren behandelen gebeurt in eerste instantie vaak direct na het leggen. De vloeren van Knulst worden na plaatsing allemaal behandeld met olie of lak. Daarnaast heeft een vloer soms onderhoud nodig. Wanneer men spreekt over een houten vloer behandelen, dan gaat het vaak over die nabehandeling als de vloer al een paar jaar ligt. 

Een houten vloer behandelen: wat houdt het in?

Een houten vloer behandelen houdt dus in dat je een nieuwe toplaag op de vloer aanbrengt. Vaak doe je dat met olie, lak en bij uitzondering met wax. Dit laatste materiaal wordt niet veel meer gebruikt voor het behandelen van vloeren. 

De meeste vloeren zijn na ongeveer tien jaar toe aan hun eerste grondige behandeling. Dan is er veel op de vloer geleefd en moet deze behandeld worden om er nog langer van te kunnen genieten. Want: bij goed onderhoud en kwaliteit kan een houten vloer een leven lang meegaan.

Hoe moet je een houten vloer behandelen? 

Het behandelen van de vloer kun je in principe zelf doen. Het is echter wel een gecompliceerde klus waar je de tijd voor moet nemen.

Om die reden verschaft Knulst bij het leveren van al haar vloeren een uitgebreide onderhoudsinstructie. Dat geldt dus ook voor houten vloeren. Naast deze algemene instructies ontvang je onderhoudsadvies op basis van het type en merk vloerafwerking. 

Stap voor stap staat beschreven op welke wijze je de vloer moet onderhouden en behandelen. Dat geldt ook voor het dagelijkse en wekelijkse onderhoud: je krijgt alle informatie die nodig is om lang van je vloer te genieten. 

Een houten vloer behandelen met olie

Er zijn verschillende manieren om je houten vloeren te behandelen. De meest gekozen optie is met een laag olie. Een vloer in de olie is gemakkelijk bij te werken als er krassen of vlekken ontstaan. Je kunt dit dan plaatselijk aanpakken en verhinderen. 

Heb je een druk huishouden met kinderen en huisdieren? Dan is een houten vloer in de olie waarschijnlijk de beste keuze.

Een houten vloer behandelen met lak, wax of was

Het meest gebruikte alternatief voor olie is lak. Het voordeel van lak is dat het heel weinig onderhoud behoeft. Een sterk nadeel is echter dat je bij beschadiging een groot deel van de vloer moet lakken om het netjes weg te werken. De keuze voor lak of olie is dus afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Een beschadiging op een lakvloer komt wel minder voor omdat deze beschermlaag sterker is.

Vroeger werden vloeren ook wel in de was of wax gezet. Door de voorwaarden van dit materiaal heeft olie of lak tegenwoordig echter vaak de voorkeur. 

Onderhoud van je houten vloeren

Een keuze voor lak of wax heeft niet direct invloed op de uitstraling van je vloer. Alle merken hebben verschillende kleuren en tinten beschikbaar als het gaat om houten vloeren. Daarnaast kun je bij Knulst aankloppen voor olie of lak in elke gewenste kleur.

Hoe vaak en hoe veel een houten vloer behandeld en onderhouden moet worden, hangt allemaal samen met hoe intensief de vloer wordt gebruikt. In de basis kun je rekening houden met de volgende stappen van goed onderhoud:

  • De eerste laag; dit gebeurt bij oplevering van de vloer door de vloerleggers van Knulst. De eerste laag olie of lak wordt aangebracht.
  • Behandelen van de vloer; dit gebeurt meestal pas na 10 tot 15 jaar, afhankelijk van gebruik. Je schuurt de vloer en brengt een nieuwe laag olie of wax aan.
  • Periodiek onderhoud; ongeveer eens per twee jaar (intensief reinigen en onderhoudsolie aanbrengen).
  • Regelmatig onderhoud; wekelijks stofzuigen, en dweilen met speciale zeep als de vloer vuil is.

Volg deze stappen van onderhoud en je houten vloer gaat een leven lang mee. Voor advies of vragen over onderhoud kun je altijd terecht bij Knulst.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Houten Vloeren - Nunspeet - www.knulsthoutenvloeren.nl
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

225