Parketvloeren

Parketvloeren zijn chique, stijlvol en tijdloos.

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Over de parketvloer

U bent op zoek naar een tijdloze en stijlvolle vloer? De parketvloer is dan een perfecte keuze. Parketvloeren worden al honderden jaren toegepast in de woning en zijn geschikt voor zo ongeveer elke ruimte in het huis. Bovendien is parket een uniek materiaal dat bij goed onderhoud lang meegaat. Weinig andere materialen kunnen de uitstraling van een houten vloer evenaren.

Voor u een keuze maakt voor een bepaald type vloer, is het belangrijk om alle details ervan te kennen. U gaat er immers als het goed is tientallen jaren gebruik van maken. Daarom leest u hier alles dat u moet weten over parketvloeren in het algemeen. Daarnaast ontdekt u waarom juist de parketvloeren van Knulst zo in trek zijn. Zo kunt u ook voor uw eigen woning of kantoor de ideale vloer uitkiezen.

Wat is parket?

Er zijn aardig wat misverstanden in de wereld over wat parket nu precies is. Het is in essentie simpelweg een type houten vloer. U kunt het ook zien als een verzamelnaam voor houten vloeren. De termen houten vloer en parketvloer worden ook veel door elkaar gebruikt.

Wanneer men spreekt over een massief houten vloer, dan hebben zij het vaak over de grotere houten plank. Een voorbeeld daarvan is massief eiken vloerdelen. Andere soorten planken en vloeren zoals lamelparket, massief parket en visgraat parket worden ook samengebracht onder de naam parketvloeren.

Parket is een houten vloer

Ondanks het onderscheid zoals hierboven uitgelegd is een parketvloer simpelweg hetzelfde als een houten vloer. Parket is hout, en er bestaan verschillende soorten van. De samenstelling van een plank of vloer is niet bepalend voor of het een houten vloer of een parketvloer is. Er zijn enkel twee interpretaties van de term.

Een aantal vloersoorten heeft ‘parket’ in de naam en wordt daarom doorgaans geschaard onder parketvloeren. Elke andere houten vloer kan echter ook parket zijn. Daarom zijn er dan ook parketvloeren van eikenhout, bamboe en elke andere houtsoort die u kunt bedenken waarmee vloeren worden gemaakt.

De prijs van parketvloeren

Parketvloeren hebben nogal een reputatie als het op de prijs aankomt. Dat is onterecht. Parket op zichzelf is niet altijd uitzonderlijk duur of duurder dan andere vloeren. De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van het hout, de dikte van het hout, de sortering van het hout en de bewerking en afwerking van het hout.

Ook een uniek legpatroon kan de prijs beïnvloeden. Wilt u bijvoorbeeld graag visgraat parket? Dan is de kans aanwezig dat de prijs hoger uitvalt. Dat heeft te maken met de kosten van arbeid: een visgraat parketvloer leggen is meer werk dan wanneer de planken recht worden gelegd.

Bewerking, afwerking en kwaliteit van parket

Zelfs de bewerking van het hout kan de prijs beïnvloeden. Wordt het hout gerookt, verouderd of geborsteld? Of misschien wilt u graag olie, lak of toch wax gebruiken voor de afwerking van uw parketvloeren? Al deze facetten hebben invloed op de prijs.

Bij Knulst vinden we kwaliteit het allerbelangrijkste punt. Een goedkope houten vloer scheelt u misschien nu in de portemonnee, maar deze vloeren gaan vaak minder lang mee dan echt goede kwaliteitsvloeren. Onder de streep zijn ze dus juist duurder. Daarom levert Knulst alleen parket van de beste aanbieders en krijgt u altijd 10 jaar garantie op het hout zelf én het leggen van de vloer.

Soorten parket om uit te kiezen

Er zijn meerdere soorten parketvloeren waar u uit kunt kiezen. Bij Knulst vinden we het belangrijk om een ruim assortiment te bieden. Daarom is er altijd wel een parketvloer voor uw smaak te vinden.

Als het gaat om parket kunt u kiezen uit een aantal soorten:

1. tapis parket
2. lamelparket
3. massief parket
4. hoogkant parket
5. multiplank vloerdelen

Tapis parket

Tapis parket is uitermate geschikt voor unieke legpatronen zoals visgraat of Hongaarse punt. Tapis heeft een dikke toplaag die veelal van eikenhout is gemaakt, maar andere houtsoorten behoren ook tot de mogelijkheden. Tapis parket is goed te combineren met vloerverwarming.

Lees meer over tapis parketvloeren.

Lamelparket

Lamelparket is een populaire parketsoort met smalle stroken die spiegelglad geschuurd worden. Deze legvorm komt nog steeds veel voor in woningen. Een lamelparket bestaat vaak uit dezelfde lagen als bijvoorbeeld een multiplank vloer, alleen doorgaans is lamelparket iets dikker. Lamelparket is bovendien te vervaardigen met alle mogelijke houtsoorten. Daardoor wordt het veel gebruikt voor exotische houtsoorten zoals jatoba, merbau of kambala. Ook lamelparket is bovendien uitstekend te combineren met vloerverwarming.

Lees meer over lamelparket vloeren.

Massief parket

Massief parket is hét vloertype voor mensen die een stoer interieur willen, zoals een industriële woonstijl. Het is niet te combineren met vloerverwarming. Een massieve plank is doorgaans robuust en zwaar. Dit vloertype wordt meestal van eikenhout gemaakt maar het is ook mogelijk massief parket van andere houtsoorten te realiseren. Een massief houten vloer is gevoeliger voor weersveranderingen dan andere vloeren en kan daardoor vaker uitzetten of krimpen.

Lees meer over massieve parketvloeren.

Hoogkant Parket

Hoogkant parket maakt uw vloer zowat onverwoestbaar. Het is een opmerkelijk type vloer waarbij rechtopstaande latjes naast elkaar verlijmd liggen. Daardoor is de vloer uitzonderlijk sterk en wordt het ook veel in andere gebouwen dan woningen gebruikt zoals scholen en ziekenhuizen. Een hoogkant parketvloer vergt weinig onderhoud, zeker als deze is voorzien van afwerking met lak.

Lees meer over hoogkant parketvloeren.

Multiplank vloerdelen

Multiplank is de beste oplossing voor wie een vloer wil combineren met vloerverwarming. Multiplank is gemaakt van een kruiselings verlijmde berken-multiplex onderlaag met mes en groef (een clickverbinding). Berken staat erom bekend dat het nauwelijks uitzet of krimpt. Dat is bij vloerverwarming van groot belang. Een eiken toplaag van minstens 4 millimeter wordt bovenop geplaatst voor een uniek uiterlijk en om te zorgen dat de vloer lang meegaat. Een massief eiken vloer is niet geschikt voor vloerverwarming, maar wél in combinatie met een berken onderlaag.

Lees meer over multiplank vloerdelen.

Parketvloeren onderhouden

Om lang van parketvloeren te genieten, is enig onderhoud nodig. In tegenstelling tot wat men denkt, hoeft dat niet veel tijd in beslag te nemen. Geregeld stofzuigen of vegen is belangrijk om zand en ander vuil van de vloer te verwijderen. Dit kunt u namelijk in de vloer lopen, en zo ontstaan lelijke krassen.

Naast het stofzuigen is dweilen alleen nodig wanneer de vloer vies oogt. Zorg dat u zo min mogelijk water gebruikt aangezien dat minder goed is voor een parket vloer. Gebruik indien nodig een licht vochtige doek.

Tot slot is groot onderhoud nodig, eens in de paar jaar. Hoe vaak dit moet, hangt helemaal af van hoe intensief u de vloer gebruikt. Heeft u kinderen, huisdieren? Draagt u schoenen binnenshuis? Dit zijn allemaal factoren die onderhoud beïnvloeden. Bij groot onderhoud wordt een toplaag van de vloer geschuurd om deze een nieuwe, frisse look te geven. Vervolgens kunt u opnieuw olie of lak aanbrengen.

Een parketvloer in elke ruimte van het huis

Al sinds jaar en dag liggen parketvloeren in onze woningen. In oude kastelen, burchten en landhuizen zien we al eeuwenlang parket terugkomen in het interieur. Geen wonder dus dat dit type vloer zo chique en tijdloos aanvoelt.

Maar is parket geschikt voor elke ruimte in het huis? Het antwoord is ‘ja’: zelfs in de badkamer kunt u een parketvloer aanleggen. Met uitzondering van de doucheruimte zelf kunt u zelfs in de badkamer een houten vloer plaatsen. Alleen onder de douche is niet aan te raden omdat hout het vocht absorbeert en zo snel uitzet. Een douchebak plaatsen met daaromheen een prachtige parketvloer is dan de simpele oplossing.

Een parketvloer plaatsen: zo werkt het

Parket kunt u het beste niet zelf aanleggen. Voor het mooiste resultaat laat u een parketvloer door deskundigen plaatsen. Een parketvloer of houten vloer wordt meestal verlijmd aangelegd. In sommige gevallen kunt u er ook voor kiezen om een vloer zwevend te leggen. Dat brengt een klein prijsvoordeel met zich mee.

Wilt u graag een parketvloer? Dan kunnen de deskundige leggers (ook wel parketteurs genoemd) van Knulst u helpen de vloer te plaatsen. Kiest u voor Knulst, dan heeft u maar liefst 10 jaar garantie op de vloer en het leggen. Zo weet u zeker dat u lang van het resultaat kunt genieten zonder zorgen.

Parket vloeren van Knulst

Knulst staat voor kwaliteit. Al onze parket vloeren zijn van de beste aanbieders en de hoogste kwaliteit. Bovendien staan onze adviseurs klaar om u te voorzien van passend advies op basis van uw budget en woning. Benieuwd hoe al die prachtige vloeren er in het echt uitzien? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak bij onze showroom. Wilt u liever thuis alvast oriënteren? Dat is mogelijk. Bekijk ons inspiratie-magazine om te zien wat er allemaal mogelijk is bij Knulst.

1163