Purperhart Vloeren

Bekijk deze vloer in onze showroom!

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Purperhart Algemeen

Purperhart of Purpleheart is de commerciële naam voor de botanische soort Peltogyne spp., Peltogyne venosa (M. Vahl) Benth, Peltogyne confertiflora (Hayne) Benth, Peltogyne paniculata Benth., Peltogyne spp. Ze behoort tot de familie van de Leguminosae en komt uit de tropische bossen van Zuid- en Midden-Amerika.

Kleur en tekening

Het versgezaagde kernhout heeft een vaalbruine kleur, maar onder invloed van licht evolueert dat snel naar paarsblauw. Met een dichte afwerking zoals was of een bepaalde vernis, blijft die kleur behouden. Onbewerkt wordt Purperhart vrij gauw vuilbruin. De nerf is matig grof tot fijn. De draad kan recht, golvend of warrig zijn, en ook kruisdraad komt voor.

Duurzaamheid

Het kernhout van Purperhart is matig duurzaam tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Droging en vochtgehalte

Purperhart droogt langzaam, met weinig neiging tot vervormen of scheuren.

Bewerking

Purperhart laat zich goed draaien en steken. Is het rechtdradig? Dan laat het zich ook mooi glad bewerken. Door zijn hoge volumieke massa is aangepast snijgereedschap wel nodig.

Eigenschappen van Purperhart

Purperhart heeft goede eigenschappen om als houtenvloer toegepast te worden. De werking is namelijk gering, zodat gevaar voor scheur/ en kiervorming niet direct zal ontstaan. Verder behoort Purperhart tot één van de meest harde houtsoorten. De druksterkte (hardheid) van Purperhart is namelijk 77 N/mm². Voor uw beeldvorming, Eiken heeft een druksterkte van 50 N/mm².

Afwerking van Purperhart

De afwerking verloopt goed. Wilt u de paarsblauwe kleur zo goed mogelijk behouden? Sluit het hout dan, onmiddellijk na de verwerking, goed van de lucht af met een degelijke afwerking. Hiervoor wordt vaak lak gebruikt en Purperhart komt dan ook het mooist uit de verf als zij afgewerkt wordt met een mooie zijdematte lak.

Vloersoorten in Purperhart

Purperhart is leverbaar in zowel Parketvloer Tapis als Visgraat Parket en kan zowel FSC gecertificeerd als niet gecertificeerd geleverd worden.

Purperhart en vloerverwarming

Purperhart is geschikt in combinatie met vloerverwarming. 

 

Selecteer wat bij u past

Geschikt voor vloerverwarming
Afwerking
Vloersoort
Houtsoort
Kleur

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Onze showroom

Wij zijn maandag t/m. vrijdag de avonden op afspraak geopend.
Zou u ons willen informeren over uw komst?

  • Maandag 12:00 - 18:00 uur (Amsterdam en Utrecht op afspraak)
  • Dinsdag 09:30 - 17:00 uur
  • Woensdag 09:30 - 17:00 uur
  • Donderdag 09:30 - 17:00 uur
  • Vrijdag 09:30 - 17:00 uur
  • Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
  • Zondag Gesloten
  • Showroom Amsterdam: Waterlandplein 213-215, 1024 LR Amsterdam
  • Showroom Nunspeet: Elburgerweg 37, 8071 TA Nunspeet
  • Showroom Utrecht: Decimalaan 16, 3526 AB Utrecht
274