Bamboe Vloeren

Bekijk deze vloer in onze showroom!

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Bamboe parketvloer

U hebt ongetwijfeld gehoord van houten vloeren, eiken vloeren en parket. Maar wist u dat het tegenwoordig de bamboe vloeren zijn die menig interieurtijdschrift sieren? De bamboevloer is populairder dan ooit. Dit unieke materiaal heeft een aantal eigenschappen die u niet terugvindt in andere materialen. 

Wie kiest voor bamboe, kiest voor duurzaamheid. Bent u benieuwd waarom juist de bamboe vloer zo populair is? Lees dan verder en ontdek of dit de vloer voor u is. 

Algemene informatie over bamboe vloeren

Dankzij de grote inspanningen van onze leverancier en producent Moso is bamboe vloer geworden tot een volwaardig alternatief van de traditionele houtsoorten waarvan eiken de bekendste is. Bamboe vloer is leverbaar in vele variaties zoals massieve en multiplank  vloerdelen, visgraat parket, tapis of lamelparket. Naast de uitstekende eigenschappen voor een parketvloer is bamboe een ecologisch en duurzaam product en daarom ook de belangrijkste beweegreden om voor een bamboe vloer te kiezen. Het gebruikte bamboesoort wordt niet gegeten door de panda en is afkomstig uit beheerde plantages, de productie van bamboe parket voldoet volledig aan de Europese richtlijnen evenals de gebruikte lijmen, lakken en oliën. Natuurlijk wordt door ons gebruik gemaakt van VOS vrije producten tijdens het leggen zodat u verzekerd bent van een volledig ecologisch verantwoorde bamboe vloer.

Bamboe vloeren zijn dus met name populair omdat ze de duurzame keuze zijn. Vandaag de dag is het maken van de duurzame keuze zeker geen bijzaak. Wilt u een milieuvriendelijke keuze maken en toch een prachtige vloer in huis halen? Dan is de bamboe vloer voor u.

Bamboe en eikenhout

Bamboe is bijvoorbeeld een stuk duurzamer dan eikenhout. Dat komt doordat bamboe veel sneller groeit dan eikenhout. Bamboe bestaat uit verschillende ondersoorten waarvan de snelste maar liefst een meter per dag groeit. Bij eikenhout gaat dat een stuk langzamer. Bamboe herstelt zichzelf dus snel en het kappen van bamboe heeft geen negatieve gevolgen voor de natuur op lange termijn.

Bamboe is overigens niet alleen de duurzame keuze ten opzichte van eikenhout. Veel andere houtsoorten kunnen niet tippen aan de eigenschappen van bamboe. Bovendien is het dankzij moderne technieken ook een vloertype dat minstens zo stijlvol en tijdloos is als eikenhout.

Waarom bamboe vloer?

Bamboe is een houtsoort die de laatste jaren steeds meer in opmars is gekomen. Door de toenemende zorg voor de ecologie zijn onderzoekers druk bezig met het zoeken naar alternatieve producten. Zo ook voor hout. Hout wordt voor vele toepassingen gebruikt en is daarom ook niet meer weg te denken. Hout is een natuurproduct en in zekere mate onuitputtelijk. Alleen wordt de natuur uit haar evenwicht gehaald doordat er meer weggekapt wordt dan de natuur aankan. Het alternatief, Bamboe. Bamboe is vrijwel onuitputtelijk en is dus ecologisch gezien een zeer goede oplossing!

De bamboe vloer is niet alleen zo populair omdat het een ecologisch verantwoorde keuze is. Bamboe parket en andere bamboe vloeren hebben ook een uniek uiterlijk. Deze bijzondere houtsoort zorgt voor een bijzondere vloer, welke in veel opzichten afwijkt van bijvoorbeeld eikenhout. Toch zijn er - net als bij andere houten vloeren - veel opties om uit te kiezen. Bij Knulst hebben we een ruime keuze aan soorten bamboe vloeren. Zo zit er voor elke smaak een type vloer bij, in elke gewenste kleur of maat.

Wat zijn bamboe vloeren?

Veel mensen denken bij Bamboe aan die dunne Bamboe stokken die veelal gebruikt worden voor het recht houden van lange planten, struiken etc. Maar, dat is maar één van de vele Bamboesoorten die er bestaan. Bamboe is geen boom, maar een ’grassoort’ dat verhout en razendsnel groeit. Het Bamboe dat voor houten vloeren gebruikt wordt is veel groter dan de normalere soorten en groeit een stuk harder. In het groeiseizoen kan de plant een groei bereiken van wel 30 cm tot 50 cm per dag! Doordat Bamboe zo hard groeit kan hier een groot percentage van gekapt worden zonder dat de natuur uit haar evenwicht gebracht wordt. Tegenwoordig heeft Bamboe zich ontwikkeld tot volwaardig materiaal voor diverse doeleinden, zoals tafelbladen, keukenbladen, traptreden, vloeren, etc.

Bamboe ecologisch verantwoord

Waarom is Bamboe eigenlijk ecologisch verantwoord? De kap en groeiwijze zijn hiervoor belangrijke milieu argumenten. De moederplant maakt namelijk elk jaar meerdere nieuwe stammen aan. Elk jaar kunnen in een volwassen Bamboe plantage de 5 jaar oude stammen worden geoogst zonder dat de omvang van de plantage afneemt. Tevens wordt de groeikracht bij Bamboe versterkt door geregeld te kappen en de te kleine stammen weg te halen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er in het volgende jaar nog meer nieuwe scheuten bijkomen en de kwaliteit nog meer verbeterd wordt. Ook de productie van Bamboe verloopt milieuvriendelijk. Zaagsel en houtafval worden verbrand en de gebruikte lijmen voldoen ruimschoots aan de E1 norm. Tot slot wordt het soort Bamboe voor houten vloeren niet gegeten door de panda. De panda eet van de lage Bamboesoorten. Het Bamboe dat Knulst Houten Vloeren gebruikt is erg hoog en bladgroei vindt pas plaats vanaf 5 meter hoogte. Daarom is dit Bamboe geen voedselbron voor de panda. Tevens gebruikt Knulst Houten Vloeren alleen Bamboe dat afkomstig is uit plantages, die door Chinese boeren beheert worden. Deze plantages zijn ver verwijderd van het leefgebied van de panda.

Eigenschappen van bamboe

De eigenschappen van Bamboe zijn bij uitstek geschikt voor een houten vloer. Bamboe is namelijk zeer hard, duurzaam en stabiel. Bovendien krimpt Bamboe niet en zet niet snel uit. De werking van het hout is gering. De druksterkte van Bamboe is 63 N/mm². Voor uw beeldvorming, Eiken heeft een druksterkte van 50 N/mm². 

De bamboevloer kan ook uitzonderlijk goed tegen vocht. Wat bijzonder is aan bamboe is dat het veel minder snel vocht opneemt. Het uitzetten van hout wordt veroorzaakt door die opname van vocht. Bamboe is een zeer hard materiaal en daardoor veel minder poreus dan bijvoorbeeld eikenhout. Ook groeit bamboe doorgaans in een veel natter klimaat - het wordt immers vaak gevonden in tropische gebieden. 

Omdat bamboe zo goed tegen vocht kan, wordt het zelfs vaak buitenshuis gebruik. Het is bijvoorbeeld een uitermate geschikt materiaal voor op het terras. Het is dan wel nodig om het hout goed te verzorgen want zelfs bamboe heeft onderhoud nodig.

Kosten en duurzaamheid van Bamboe

In tegenstelling tot andere vloertypen is de variatie in prijs bij bamboevloeren groter. Dat wil zeggen dat u al een prachtige bamboe vloer hebt vanaf 90 euro per vierkante meter, maar het kan ook oplopen tot 150 per vierkante meter of meer. Dit heeft met name te maken met de samenstelling en afwerking. Een massieve bamboe vloer is bijvoorbeeld duurder dan een bamboe vloer met andere samenstelling. Bamboe parket is ook een optie.

Alleen massief bamboe is gemaakt van 100% bamboe. Andere soorten bamboe vloeren hebben vaak een samenstelling met ook andere houtsoort zoals berken multiplex in de onderlaag.

Bamboe is minstens zo toekomstbestendig als andere houtsoorten. Bij goed onderhoud kunt u er maar liefst 50 jaar van genieten. Dat geldt overigens voor elk type bamboe vloer: of u nu kiest voor visgraat bamboe vloeren of multiplank bamboe vloeren. Bij Knulst krijgt u bovendien tien jaar garantie op het hout zelf en het leggen van de vloer. Zo weet u zeker dat u geen spijt krijgt van uw aankoop. 

Afwerking van bamboe vloeren

Het is ook mogelijk uw Bamboe vloer af te werken met WoCa olie of lak. Lak is een slijtvaste en flexibele afwerking. Wanneer de laklaag versleten is, kunt u uw Bamboe vloer laten voorzien van een nieuwe laklaag of eventueel laten oliën. U kunt uw Bamboe vloer ook afwerken met WoCa olie. Deze olie is geproduceerd met jarenlange ervaring en dus een echt kwaliteitsproduct. Het voordeel van olie is dat kleine beschadigingen makkelijk bij te werken zijn. Ook behoudt uw Bamboevloer haar natuurlijke uitstraling met WoCa olie. Vraag onze adviseurs naar de mogelijke afwerkingen van een Bamboe vloer die bij uw situatie past.

Een bamboe vloer is pas echt af wanneer u ook de juiste plinten of deklatten erbij kiest. Bij Knulst vindt u onder andere plinten gemaakt van bamboe, zodat u deze bijzondere houtsoort kunt doortrekken in de hele vloer. Het is echter ook mogelijk om MDF plinten te gebruiken tegen de muur. Dit zorgt voor een strakke, mooie afwerking.

Bamboe Vloersoorten

Bamboe is in tal van verschillende vloersoorten te verkrijgen. Zo heeft Knulst Houten Vloeren onder andere Bamboe Tapis Parket in haar assortiment. Tevens bieden wij Bamboe Visgraat Parket, Bamboe Hoogkant, Bamboe Lamelparket, en Bamboe Massief Parket en Bamboe Multiplank vloerdelen aan. Overigens is een bamboe vloer zeer geschikt om te gebruiken in combinatie van vloerverwarming.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Neem contact op met een van onze adviseurs wanneer u vragen hebt of wanneer u een afspraak wilt maken. Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek, een kijkje nemen in de showroom of simpelweg eens meer horen over de verschillende soorten bamboe vloeren? De adviseurs van Knulst staan voor u klaar! 

 

Selecteer wat bij u past

Geschikt voor vloerverwarming
Afwerking
Bewerking
Vloersoort
Houtsoort
Kleur

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Onze showroom

Wij zijn maandag t/m. vrijdag de avonden op afspraak geopend.
Zou u ons willen informeren over uw komst?

  • Maandag 12:00 - 18:00 uur (Amsterdam en Utrecht op afspraak)
  • Dinsdag 09:30 - 17:00 uur
  • Woensdag 09:30 - 17:00 uur
  • Donderdag 09:30 - 17:00 uur
  • Vrijdag 09:30 - 17:00 uur
  • Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
  • Zondag Gesloten
  • Showroom Amsterdam: Waterlandplein 213-215, 1024 LR Amsterdam
  • Showroom Nunspeet: Elburgerweg 37, 8071 TA Nunspeet
  • Showroom Utrecht: Decimalaan 16, 3526 AB Utrecht
244