Mahonie vloeren

Mahonie algemeen

Mahonie (Sipo) is fraai, bruinachtig rood hout uit Midden- en West-Afrika en heeft vaak een roodbruine kleur, met soms een violetachtige tint. Onder invloed van zonlicht verliest het zijn rode tint gedeeltelijk en wordt het goudbruin. Het is een prachtige houtsoort die voor oneindig veel toepassingen gebruikt wordt. Denk hierbij aan kozijnen, ramen, deuren, parket, trappen en veel betimmeringen van jachten en schepen. In Nederland heeft Sipo Mahonie, (een goede kwaliteit Mahonie hout) een certificaat toegekend gekregen als bewijs dat met Sipo Mahonie kozijnen met KOMO-certificaat kunnen worden vervaardigd. Maar natuurlijk wordt Mahonie hout, naast alle hierboven genoemde toepassingen, ook veel toegepast voor houten vloeren

 

Parketvloer Mahonie

Kleur en tekening Mahonie vloer

Hoe ziet uw Mahonie vloer uit? Het kernhout van Mahonie is bruinachtig rood, en kleurt goudbruin door zonlicht. Het spinthout is rozegrijs. Het kwartierse vlak is lichtjes gestreept, met afwisselend donkere en lichte banden. Dat komt door de kruisdraad of onregelmatige draad. Maar bij Sipo Mahonie is dat veel minder dan bij bijvoorbeeld Sapelli, dat dan ook minder stabiel is. Op dosse ziet u vaak een paarsachtige vlamtekening door parenchymweefsel. De nerf is matig tot fijn. 

Duurzaamheid

Het kernhout van Sipo Mahonie is matig duurzaam tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III). Het spinthout daarentegen is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Droging en vochtgehalte

Let op met het drogen van Sipo Mahonie vloer en wacht lang genoeg voor machinale verwerking om spanningen te verminderen.

Eigenschappen

Mahonie is een goede houtsoort die niet voor niets voor oneindig veel toepassingen wordt ingezet. De eigenschappen van Mahonie zijn namelijk gewoon prima. De werking van de houtsoort is middelmatig en ook laat het zich prima bewerken, spijkeren, lijmen en schroeven. Voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame Parketvloer met een mooie warme tint, is de Mahonie vloer zeker de moeite van het overwegen waard. De druksterkte van Mahonie is 58 N/mm². Dit ligt iets hoger dan Eiken.

De afwerking

Mahonie laat zich goed afwerken. Geolied krijgt Mahonie een erg warme tint die door veel mensen als prachtig wordt ervaren. Uiteraard kan Mahonie ook prima worden afgewerkt met lak of hardwax. Vraag onze adviseurs naar de voor- en nadelen van de verschillende afwerkingen.

Vloersoorten van Mahonie

Mahonie is te verkrijgen in zowel Parketvloer Tapis als Visgraat Parket.Ook kunnen diverse patronen met Mahonie gelegd worden. In de praktijk geldt dat Visgraat parket en Parketvloer Tapis het meest aanspreken. Wij leveren uitsluitend Mahonie van hoge kwaliteit. (Sipo Mahonie) Hebt u vloerverwarming? Dit houttype is geschikt voor gebruik i.c. met vloerverwarming. 

We komen graag bij u langs

Onze adviseur komt graag bij u thuis langs en kan u uitgebreid informeren en adviseren. 

492
Gratis Inspiratie Magazine 2018
  • Geheel gratis
  • Binnen 3 dagen in huis
  • Nieuwe editie 2018
  • 44 pagina’s dik
  • Boordevol inspiratie en informatie