Padoek Vloeren

Bekijk deze vloer in onze showroom!

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Padouk Algemeen

Afrikaans Padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub., en komt voor in Midden- en West-Afrika. Deze lichtboomsoort komt solitair voor in het altijd groene tropische regenwoud. De wind verspreidt zijn gevleugelde zaadjes. Hij verjongt zich gemakkelijk en natuurlijk. Zijn optimale groeigebied is Gabon en Kameroen.

Kleur en tekening

Het kernhout van Afrikaans Padoek is fraai fel oranjeachtig rood ook wel koraalrood genoemd. Vandaar ook wel de naam corail. Bij blootstelling aan het licht verkleurt deze tint snel tot vaalroodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Wanneer het hout tijdig wordt afgelakt met zuurhardende blanke lak, blijft de fraaie kleur grotendeels behouden. Afrikaans Padoek is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiele houtsoort.

Eigenschappen

De nerf van Padouk is matig fijn, en soms komt er kruisdraad voor. Maar meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur. De werking van Padouk is dusdanig gering dat de cijfers hiervan nog lager zijn dan van Teak, een houtsoort die er om bekend staat zeer weinig te werken. Ook de hardheid van Padouk is zeer gunstig te noemen en heeft een druksterkte (hardheid) van 63 N/mm². Voor uw beeldvorming, Eiken heeft een druksterkte van 50 N/mm². Padouk is dus een echte hardhoutsoort. Om al deze gunstige eigenschappen wordt Padouk veel gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk, maar ook voor parket, meubelen, knoppen, handvatten enz. Padouk heeft verder een zeer zuivere metallische resonantie: ideaal voor muziekinstrumenten.

Duurzaamheid

Het kernhout van Afrikaans Padoek is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I), het spint niet duurzaam(natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Bewerking

U bewerkt Afrikaans Padoek gemakkelijk machinaal en met de hand. Ga inspringsel bij schaven van kruisdradig hout tegen met een bewerkingshoek van 20°. Vooral grotere afmetingen zijn splijtbaar. Het houtstof werkt irriterend: organiseer dus goede stofafzuiging.

Afwerking

Afrikaans Padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan. Verder is Padoek prima af te werken. Lak heeft vaak de voorkeur omdat deze er voor zorgt dat de fraaie kleur grotendeels behouden blijft, maar ook olie of hardwax is een prima keuze. Welke keuze u uiteindelijk maakt is afhankelijk van uw smaak en leefsituatie.

Vloersoorten Padoek

Padoek is verkrijgbaar in verschillende vloersoorten en komt erg mooi uit als Parketvloer Tapis of als Visgraat Parket. Wij leveren dan ook alleen Padoek in de vloersoorten Parketvloer Tapis en Visgraat Parket. Voorbeelden van het prachtige Padoek zijn aanwezig in onze showroom aan de Elburgerweg 37 te Nunspeet.

Padoek en vloerverwarming

Padoek is geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Onze showroom

Wij zijn maandag t/m. vrijdag de avonden op afspraak geopend.
Zou u ons willen informeren over uw komst?

  • Maandag 12:00 - 18:00 uur (Amsterdam en Utrecht op afspraak)
  • Dinsdag 09:30 - 17:00 uur
  • Woensdag 09:30 - 17:00 uur
  • Donderdag 09:30 - 17:00 uur
  • Vrijdag 09:30 - 17:00 uur
  • Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
  • Zondag Gesloten
  • Showroom Amsterdam: Waterlandplein 213-215, 1024 LR Amsterdam
  • Showroom Nunspeet: Elburgerweg 37, 8071 TA Nunspeet
  • Showroom Utrecht: Decimalaan 16, 3526 AB Utrecht
Gratis Inspiratiemagazine Aanvragen