Eiken Vloeren

Lees alles over eikenhouten vloeren. Bekijk ook ons gratis vloerenmagazine.

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Eiken vloeren om op te leven

Eikenhout heeft een heleboel prettige eigenschappen. Daarom is het een gewilde houtsoort die veel wordt toegepast. Eikenhout is hard, taai en zeer duurzaam, maar laat zich desondanks uitstekend bewerken. Om die redenen is het een zeer geschikte houtsoort voor eikenhouten vloeren of parketvloeren.

De eiken vloer dateert al uit de Middeleeuwen. Ook toen werd deze houtsoort al gebruikt voor de meest prachtige houten vloeren (bijvoorbeeld in de 17e eeuwse grachtenpanden). Nog steeds zijn eiken vloeren populair dankzij de warme uitstraling. Houten vloeren worden al decennialang gecombineerd met allerlei woonstijlen en trends. Nog altijd is de eiken houten vloer de meest verkochte houten vloer.

De mogelijkheden met eikenhouten vloeren

Afwerking; Eikenhout laat zich goed afwerken met olie, lak of hardwax, al dan niet voorzien van kleurpigmenten. Dat zorgt voor een enorm aanbod aan kleuren, van licht tot heel donker. Alle eiken vloeren die zijn afgewerkt met enkel olie, lak of wax vindt u onder de noemer Eiken Basic.

Bewerkingen: Met een eiken houten vloer zijn veel extra bewerkingen mogelijk. De meest bekende bewerkingen zijn gerookt eiken en verouderd eiken. Deze technieken zorgen ervoor dat de vloer een vergrijsde oude en geleefde uitstraling krijgt. Het is ook mogelijk om eikenhout te borstelen zodat de nerf benadrukt wordt.

Net als beukenhout kan eikenhout worden gestoomd. Dat zorgt voor een blijvende verkleuring en zorgt er bovendien voor dat de werking van het hout verminderd wordt. Fijnbezaagd eiken is van alle bewerkingen de minst bekende en daardoor ook redelijk exclusief. Met fijn bezaagde eiken vloerdelen lijkt het alsof de vloerdelen rechtstreeks uit het bos zijn gezaagd en als houten vloer zijn gelegd.

Wat kost een eiken vloer?

De prijs van een eikenhouten vloeren hangt van een heleboel factoren af. Dat kan onder andere zijn:

 • Formaat: hoe lang of breed zijn de planken van de eiken vloer die u hebt gekozen?
 • Ruimte: hoe groot is de ruimte waarin u de eiken vloer wilt leggen?
 • Ondervloer: welke ondervloer is er al of moet aangebracht worden, en moet deze op voorhand bewerkt worden?
 • Patroon: gaat u voor planken in de lengte of breedte, of wilt u graag een uniek patroon zoals een visgraat houten vloer?
 • Prefab: kiest u voor een prefab eiken vloer of bent u op zoek naar exclusief maatwerk zoals een eiken tapis vloer?

Dit is slechts een greep uit de mogelijke factoren die de kosten van een eiken vloer bepalen. Bij Knulst gaan we voor kwaliteit en duurzaamheid. Bent u benieuwd wat uw gewenste vloer gaat kosten? Neem contact met ons op en wij geven u graag een geheel vrijblijvende prijsopgave, gebaseerd op uw persoonlijke situatie en interieurwensen.

Waar u op moet letten bij een houten vloer van eiken

Eikenhouten vloeren zijn uniek en prachtig, maar brengen ook een belangrijke bijzonderheid met zich mee. Een belangrijke stof in het eikenhout is looizuur. Wanneer looizuur, ook wel tannine genoemd, in contact komt met koper of messing dan ontstaat een lichtbruine verkleuring. Ook treed door looizuur de bekende vergeling van eiken op onder invloed van (zon)licht. Ook wanneer de eiken houten vloer is afgewerkt met olie, lak of hardwax kan er verkleuring ontstaan door de genoemde metalen of door lichtinval. Daar dient u rekening mee te houden. Dankzij dit looizuur is het wel mogelijk om eiken te roken. Waarmee u een stijlvol vergrijst effect creëert.

De oorsprong van eikenhout

De botanische naam voor Europees Eiken is Quercus petraea. Het groeigebied strekt zich uit over geheel Europa en Klein-Azië. De Eikenboom kan maximaal 45 meter hoog worden en de gemiddelde hoogte varieert tussen de 18 en 30 meter. De rechte takvrije stam wordt maximaal 15 meter lang met een diameter van 1,2 – 1,8 meter. De kroon van de eikenboom kan zeer breed uitgroeien. In het meest gunstigste geval is dat 35 tot 40 meter breed. Vanaf hun honderdste tot tweehonderdste levensjaar neemt de groei in lengte af en groeien ze voornamelijk in dikte. De gemiddelde leeftijd die een Eikenboom bereikt is 300 tot 400 jaar, hoewel er eiken zijn waarvan vermoed wordt dat ze 700 tot 1200 jaar oud zijn. De dikste eikenboom in Nederland bevindt zich op het landgoed Verwolde (Gelderland) met een stamomtrek van 7,65 meter bij een hoogte van 25 meter.

De eigenschappen en voordelen van eikenhouten vloeren

Het kernhout van eiken heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Daardoor steekt het duidelijk af tegen het bleke spinthout. De karakteristieke glanzende spiegels worden veroorzaakt door de brede stralen wanneer er kwartiers worden gezaagd. Wanneer er dosse wordt gezaagd, ontstaat er een vlamtekening. Dat komt doordat eikenhout ringporig is. De draad van eiken is recht en de nerf matig tot grof.

Eikenhout is dus uitermate geschikt om vloeren van te maken. Dat komt door een aantal voordelen van deze houtsoort:

 • Bewerkbaarheid: eikenhout laat zich goed lijmen, buigen en afwerken.
 • Duurzaamheid: de eiken vloer kan tientallen jaren meegaan bij juist onderhoud.
 • Uitstraling: geen enkele vloersoort ziet er zo uit als eiken vloeren.
 • Vloerverwarming: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn eikenhouten vloeren uitstekend geschikt op vloerverwarming.

De bewerkbaarheid van eikenhout

Een eiken vloer is uitermate makkelijk bewerken. Eiken laat zich in het algemeen gemakkelijk zowel handmatig als met machines bewerken. Om een glad oppervlak te krijgen bij het schaven, is een gereduceerde spaanhoek aan te bevelen. Wanneer er geschroefd moet worden, is voorboren aan te bevelen. Roestvrij bevestigingsmateriaal verdient de voorkeur omdat anders blauwzwarte verkleuring ontstaat door contact met ijzer.

Een eiken houten vloer op vloerverwarming

Een hardnekkige fabel over een houten vloer van eiken is dat deze niet te combineren is met vloerverwarming. Het tegendeel is waar. Deze combinatie is zeer goed mogelijk en wordt dan ook veelvuldig toegepast. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de vele mogelijkheden. Ook voor informatie over andere soorten houten vloeren is er altijd iemand aanwezig om u te woord te staan en te adviseren.

Eiken vloer schuren en afwerken met olie of lak

Om lang te genieten van een eiken vloer is het aan te raden deze te behandelen. Dat kan op verschillende manieren:

 • met wax;
 • met olie;
 • met lak;

Afhankelijk van het type afwerking en de gebruiksintensiteit is het raadzaam om periodiek (doorgaans eens per 2 jaar) de eikenhouten vloer een opfrisbeurt te geven. Dat doet u in geval van de (meest gekozen) olieafwerking door intensief te reinigen en de vloer in onderhoudsolie te zetten. Na 10 tot 15 jaar kunt u de eiken vloer laten schuren en opnieuw lakken of oliën, desgewenst in een andere kleur. Zo kunt u in principe levenslang van uw mooie eikenhouten vloer genieten.

Andere soorten houten vloeren

Nog altijd is de houten vloer tijdloos maar trendy en daarmee ontzettend populair. Er zijn naast eiken meerdere houtsoorten waar vloeren van gemaakt worden. Eikenhout is in Nederland nog altijd de meest gekozen soort. Bij Knulst Vloeren vind u echter meer dan 50 verschillende andere houtsoorten waarmee vloeren gemaakt worden. Denk aan soorten als wengé, jatoba of bamboe. De laatste jaren nemen andere houtsoorten weer in populairiteit toe. Bezoek de showroom om deze prachtige parketsoorten op groot formaat te bekijken.

Inspiratie en showroom

Bent u benieuwd naar de stijlvolle mogelijkheden die eikenhout vloeren bieden? Bekijk dan onze inspiratiepagina of vraag kosteloos een inspiratiemagazine aan. Beide staan boordevol prachtige eiken vloeren door Knulst gelegd.

Liever de eiken vloer met eigen ogen bekijken? U bent van harte welkom in onze showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Onze adviseur bespreekt de diverse mogelijkheden met u, afgestemd op uw persoonlijke wensen en interieurstijl. Welkom bij Knulst Vloeren!

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Onze showroom

Wij zijn maandag t/m. vrijdag de avonden op afspraak geopend.
Zou u ons willen informeren over uw komst?

 • Maandag 12:00 - 18:00 uur (Amsterdam en Utrecht op afspraak)
 • Dinsdag 09:30 - 17:00 uur
 • Woensdag 09:30 - 17:00 uur
 • Donderdag 09:30 - 17:00 uur
 • Vrijdag 09:30 - 17:00 uur
 • Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
 • Zondag Gesloten
 • Showroom Amsterdam: Waterlandplein 213-215, 1024 LR Amsterdam
 • Showroom Nunspeet: Elburgerweg 37, 8071 TA Nunspeet
 • Showroom Utrecht: Decimalaan 16, 3526 AB Utrecht
Gratis Inspiratiemagazine Aanvragen