Veelgestelde vragen onderhoud en Osmo producten

In dit artikel 15 veelgestelde vragen over Osmo producten en onderhoud in het algemeen.

1. Kan ik mijn vloer een andere kleur geven?

Ja, dat kan met de kleuren van Osmo Decorwas. Breng de laag aan met een borstel, laat het product een paar minuten inwerken en verwijder het overtollige materiaal met een doek in de houtnerfrichting. Laat de vloer een nacht drogen, zorg hierbij voor een goede ventilatie, en breng daarna één of twee dunne lagen Osmo Hardwax- olie aan.
 

2. Hoe moet ik het oppervlak van mijn houten vloer voorbereiden?


Het oppervlak moet in de richting van de houtnerf op- geschuurd worden. Daarbij moet de laatste schuurbehandeling met de korreling P120 verricht worden. 
Alle krassen moeten omzichtig verwijderd worden.
 

3. Wat moet ik doen, als er een gedeelte van mijn houten vloer is beschadigd?


In tegenstelling tot de meeste traditionele lakken, kan plaatselijke schade worden afgeschuurd in de nerfrichting en zonder aanzetten opnieuw met producten behandeld worden.
 

4. Moet ik tussen het aanbrengen van de lagen door schuren?


In elk geval moet u het oppervak controleren, voordat u de tweede laag aanbrengt. Indien nodig kan er nog een keer geschuurd worden tussen de lagen.
 

5. Waar moet ik op letten bij het behandelen van hardhouten vloeren?


Sommige hardhoutsoorten zoals Jatoba en Merbau kunnen wegens hun hardheid en inhoudsstoffen maar weinig materiaal opnemen. Daarom raden wij een kleurloze behandeling met de dunne vloeibare transparante Osmo Blanke Was of de Osmo Hardwax-olie 2K pure aan, die bij deze houtsoorten diep in de poriën dringt.
 

6. Wat gebeurt er als ik te veel materiaal aangebracht heb?


Als u te veel Hardwax-olie aangebracht heeft zal de droogtijd aanzienlijk langer zijn. In dat geval zorgt u voor extra ventilatie. Open ramen en deuren zodat de laag door natuurlijke oxidatie droogt. Als hierbij schade aan het oppervlak zou optreden, moet die worden hersteld zoals hierboven beschreven.
 

7. Wat gebeurt er als ik te weinig materiaal aangebracht heb?


Als u te weinig materiaal aangebracht heeft, kunnen watervlekken ontstaan, en kan het hout er droog of dof uitzien. Breng in dit geval nog een dunne laag Osmo Hardwax-olie aan.
 

8. Kunnen de diverse Kleuren van de Osmo Color lijn onderling gemengd worden?

Ja, de kleuren van de diverse productlijnen kunnen onderling in elke mengverhouding gemengd worden. Individuele producten van de Osmo Decorwas Transparant lijn kunnen bijvoorbeeld gemengd worden om het aantal mogelijke kleuren nog te verhogen.
 

9. Wanneer is het oppervlak droog?


Osmo producten drogen in 8 tot 10 uur. Het oppervlak droogt door oxidatie en absorptie. Zorg voor voldoende ventilatie.
 

10. Wanneer kan ik weer over de vloer lopen?


In de regel is de vloer één dag na het aanbrengen van de laatste laag weer begaanbaar. De laag moet echter droog zijn aan het oppervlak. Het oppervlak is echter pas na
 14 dagen door en door droog. Wacht daarom 2-3 weken met het leggen van tapijten en/of vloerkleden.
 

11. Moet de vloer na de deklaag geboend worden met Osmo Hardwax-olie?


Nee, een nabehandeling van de vloer is niet noodzakelijk. Het oppervlak kan echter na een grondige droging geboend worden met een éénschijfmachine (met witte pad). Wordt een hogere glans gewenst, dan kan de vloer op zijn vroegst na één dag met Osmo vloeibare onderhoudswas behandeld en geboend worden.
 

12. Hoe verzorg ik mijn vloer?


Dat hangt van de belasting af. Voor het regelmatige en milde onderhoud met een dweil/ mop bevelen wij toe- voeging van Osmo wisch-Fix aan. Bij beginnende achteruitgang van de vloer frist u deze eenvoudige op met het Osmo vloeibare onderhoudswas op. Dit is ook mogelijk bij gedeelten van vloeren, bijv. Bij deuren en looproutes, zonder dat er overgangen zichtbaar worden. Bij intensere slijtageverschijnselen dient de vloer met Osmo Hardwax-olie na behandeld te worden. Het gebruik van onze opti-set met mop en doeken is optimaal gebleken voor alle gebruiksdoeleinden.
 

13. Waarom ziet de kleur er anders uit dan op het blik?

Houtbeitsen kunnen, afhankelijk van de houtsoort waarop ze worden aangebracht, een ander kleurresultaat op- leveren. Deze toon komt niet noodzakelijk overeen met
de kleur op het blik. Aanbevolen wordt om op een later mogelijk onzichtbaar gedeelte van het vloeroppervlak te testen of het gewenste resultaat met de beits wordt behaald.
 

14. Aan welke voorwaarden moet het hout voor de behandeling voldoen?


De ondergrond moet schoon, droog (max. 20% vocht) en vorstvrij zijn.
 

15. Bevatten Osmo producten schadelijke substanties?


Osmo producten zijn gebaseerd op zorgvuldig gezuiverde plantaardige oliën en wassoorten. Alle oppervlakken zijn na droging van de productlaag onbedenkelijk voor mensen, dieren en planten, geschikt voor speelgoed volgens EN 71.3 en speeksel- en transpirantiebestendig volgens DIN 53160.
 

Knulst Showroom

Wat voor een houten vloer u ook zoekt, u vindt hem bij ons. En bent u er nog niet helemaal uit? Laat u inspireren door onze verrassende en eindeloze mogelijkheden. 

Vraag het gratis inspiratie magazine aan!

Boordevol Inspiratie. Binnen 3 dagen gratis in huis

766
Gratis Inspiratie Magazine 2018
  • Geheel gratis
  • Binnen 3 dagen in huis
  • Nieuwe editie 2018
  • 44 pagina’s dik
  • Boordevol inspiratie en informatie