Houten vloer met vloerverwarming

Voor optimaal comfort

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Vloerverwarming met een houten vloer of parketvloer

Veel klanten hebben de afgelopen jaren gekozen voor een warme combinatie van een houten vloer met vloerverwarming! Onze jarenlange praktijkervaring heeft inmiddels bewezen dat de combinatie van vloerverwarming met een parketvloer probleemloos kan worden toegepast. We beginnen met het beantwoorden van de meest gestelde vragen over vloerverwarming en vloerkoeling in combinatie met hout. Omdat niet alle houtsoorten geschikt zijn om te leggen op vloerverwarming treft u helemaal onderaan deze pagina de diverse mogelijkheden aan. Wilt u de mogelijkheden per vloersoort zien? Selecteer dan de volgende mogelijkheden: multiplank / duoplank, parketvloer tapis, visgraat parket of lamelparket.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming en houten vloeren

Vraag 1: Kan een houten vloer of parketvloer op vloerverwarming geplaatst worden?

Jazeker! Deze combinatie is inderdaad zeer goed mogelijk en wordt door ons al vele jaren probleemloos bij onze klanten toegepast. Dankzij onze ruime ervaring hebben wij inmiddels veel kennis in huis om de juiste materialen toe te passen. Niet voor niets geven wij onze volledige garantie op onze vloeren inclusief vloerverwarming! Onder andere lamelparket, plankenvloeren (ook wel multiplank of duoplank genoemd) en tapis parket zijn zeer geschikt samen met vloerverwarming. Wel is het van belang dat u voorafgaande aan het leggen het stookprotocol nauwkeurig uitvoert (verder op deze pagina meer daarover). Met het doorlopen van het stookprotocol wordt de ondervloer en in een later stadium ook de parketvloer stapsgewijs opgewarmd. De houten vloeren van Knulst zijn geschikt in combinatie met verschillende soorten vloerverwarming en vloerkoeling. Denk aan droogbouwsystemen, ingefreesde vloeren, verwarmingssystemen in combinatie met een warmtepomp, infrarood verwarming of stadsverwarming. Onder uw parketvloer is zowel vloerverwarming als bijverwarming als vloerverwarming als hoofdverwarming mogelijk. Wanneer u onze adviseurs informeert over uw persoonlijke wensen en woonsituatie, ontvangt u een gedegen advies over de mogelijkheden en werkwijze voor uw specifieke situatie.

Vraag 2: Hout isoleert, hoe kan dan toch de warmte van de vloerverwarming worden doorgegeven?

Door zijn isolerende werking, warmt een houten vloer inderdaad trager op dan bijvoorbeeld een natuurstenen vloer, een gietvloer of een PVC vloer. Wanneer de parketvloer echter is opgewarmd houdt het zijn warmte langer vast en geeft het de warmte langzamer af. Dit houdt in dat de energie die gebruikt is om het hout op te warmen, naderhand wordt teruggewonnen, omdat de houten vloer of parketvloer nog steeds zijn warmte blijft afgeven wanneer de aanvoer van warm water door het vloerverwarming systeem is gestopt.

Vraag 3: Welke houten vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming of vloerkoeling?

Nagenoeg alle parketvloeren van Knulst Houten Vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming en/of vloerkoeling. Een kleine uitzondering op de regel zijn massief parket en een aantal exotische houtsoorten. De meest toegepaste houtsoort op vloerverwarming is Eikenhout. In principe zijn alle verschillende breedtes en lengtes planken geschikt. In onze collectie houten vloeren kunt u eenvoudig filteren op houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Knulst levert en legt al circa 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming en werkt met zeer ervaren vloerenleggers en parketteurs, met soms wel 30 jaar ervaring met het plaatsen van houten vloeren. Van een unieke vloer in uw privé situatie tot grote zakelijke projecten met visgraatvloeren op vloerverwarming. Met onze unieke gedegen aanpak, onze legkwaliteiten en ons uitsluitend gebruik van hoogwaardige vloerdelen zijn we u graag van dienst!

Vraag 4: Hoe werkt een houten vloer op een vloerverwarmingssysteem in de praktijk?

Vloerverwarming wordt meestal toegepast omdat daarbij een lagere watertemperatuur (dus minder energie) nodig is dan bij traditionele radiatoren en verwarmingssystemen. Met deze reden worden vrijwel alle nieuwbouwwoningen in Nederland tegenwoordig voorzien van een vloerverwarmingssysteem. De thermostaat bij een vloerverwarming kan op een vaste temperatuur worden ingesteld. In de loop van de herfst en winter zal de vloerverwarming doorgaans aan staan en de ruimten aangenaam verwarmen, maar gedurende het voorjaar en de zomer zal door de vast ingestelde temperatuur op de thermostaat de verwarming doorgaans uitstaan en geen functie hebben. Aangezien wij in een mild zeeklimaat wonen zonder enorme temperatuurschommelingen is vloerverwarming een uitstekende oplossing! Regel daarbij is: hoe constanter u stookt hoe minder energie u verbruikt. Op deze wijze draagt u naast de kostenbesparing uw eigen steentje bij aan het minimaliseren van uw persoonlijke ecologische voetafdruk.

Vraag 5: Hout werkt toch? Hoe zit dat in combinatie met vloerverwarming?

De toplagen van onze houten vloerdelen worden op speciale wijze terug gedroogd voordat ze bruikbaar zijn als vloerdeel. Vervolgens worden de toplagen verlijmd op een watervast multiplex(achtig) plaatmateriaal, gemaakt van kruislings verlijmd berken. Berken heeft de eigenschap niet / nauwelijks te werken. Het geheel wordt vervolgens verlijmd op de ondervloer voorzien van vloerverwarming. Hout werkt uiteraard altijd enigszins maar door het nauwkeurige productieproces en door uitsluitend gebruik van hoogwaardige materialen zal dit niet / nauwelijks zichtbaar zijn. Tevens geven wij u bij aanschaf van uw parketvloer de nodigde adviezen om uw vloer in optimale conditie te houden. Het is zelfs mogelijk om een houten vloer te plaatsen zonder plinten en deze dus exact pas te zagen tegen kozijnen en muren. Dit zegt wat over de kwaliteit van een Knulst Houten Vloer. Vroeger was deze werkwijze vrijwel onmogelijk omdat destijds altijd massief houten vloeren werden gelegd. Dit type vloer is enorm onderhevig aan werking en dan ook ongeschikt op vloerverwarming.

Vraag 6: Welke legmotieven / legwijzen kunnen worden toegepast op vloerverwarming?

Naast het traditionele planken legpatroon (beschikbaar in veel verschillende breedtes en lengtes) zijn ook visgraat, hongaarse punt, versailles motieven, Hollands patroon, elleboog patroon, blokpatroon zeer geschikt om toe te passen op een ondervloer met vloerverwarming. Meer weten over legpatronen? Bekijk dan onze inspiratie-pagina. Uitsluitend het gebruik van kopshout als houten vloer raden wij af gezien de Rc waarde (ofwel de thermische weerstand) van dit hout te hoog is. Verder op deze pagina informeren wij u uitgebreid over Rc waarden.

Vraag 7: Wat is een Rc Waarde?

De R staat voor de warmteweerstand van een materiaallaag. Met Rc wordt de totale R-waarde aangegeven van een constructie (in dit geval de houten vloer of parketvloer). Officieel staat de R voor Resistance (weerstand, verzet). De c van de afkorting Rc staat voor combinatie of constructie. In het specifieke geval op onze website betreft het de warmtegeleidingsweerstand van de houten vloer of parketvloer. Hoe lager de Rc waarde is, hoe hoger het rendement van uw vloerverwarming. Met de Rc waarde kan uw installateur berekenen hoeveel de capaciteit van de vloerverwarming in uw woning wordt.

Vraag 8: Hoe is het rendement van de vloerverwarming onder een houten vloer of parketvloer?

Dit is afhankelijk van de houtsoort en dan met name de hardheid, weerstand en stabiliteit daarvan. De dikte van de houten vloer, die hoogstwaarschijnlijk 13 – 20 mm. zal zijn, is hierbij ook van belang. Ook is het afhankelijk van de mate van isolatie, het type vloerverwarmingsinstallatie en of u kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming. Voor meer gedetailleerde informatie en advies over het rendement van vloerverwarming onder een houten vloer voor uw woonsituatie kunt u altijd een afspraak in onze inspirerende showroom maken! Ervan uitgaande dat de vloerverwarming op de juiste wijze is geplaatst, is het rendement  afhankelijk van de dikte en de legmethode van de houten vloeren of parketvloeren. Voor een optimaal rendement van uw vloerverwarming is de vast verlijmde legmethode op de constructievloer het meest geschikt. Een andere legmethode is om de houten vloer of parketvloer zwevend te leggen. Bij zwevend leggen is er altijd sprake van ‘stilstaande’ lucht tussen de constructievloer en de houten vloer of parketvloer. Omdat stilstaande lucht isolerend werkt, zoals bij dubbelglas, gaat dit ten koste van het rendement van uw vloerverwarming. Bij de zwevende legmethode is het belangrijk dat er een speciaal voor vloerverwarming ontwikkelde ondervloer wordt toegepast met een zo laag mogelijke  Rc waarde. Hieronder treft u een overzicht van de Rc waarden voor  verschillende vloersoorten.

Rc (m²K/W) waarde vast verlijmde houten vloer of parketvloer:
8 mm. dik (mozaïek): 0,04
10 mm. dik (prefab visgraat): 0,065
13 mm. dik (multiplank / duoplank): 0,08
14 mm. dik (visgraat tapis 6 mm. op 8 mm. mozaïek): 0,113

Rc (m²K/W) waarde zwevend gelegde houten vloer of parketvloer:
15 mm. dik (multiplank / duoplank): 0,11
15 mm. dik (lamelparket): 0,14
23 mm. dik (tapis parketvloer): 0,26

Vraag 9: Aan welke voorwaarden moet de vloerverwarming voldoen?

01. De leidingen van de vloerverwarming dienen bij voorkeur hart op hart tussen de 10 cm. en maximaal 15 cm. uit elkaar te liggen. Hierdoor wordt de zandcementdekvloer of anhydriet-dekvloer gelijkmatig verwarmd en het voorkomt ‘grote’ temperatuurverschillen in uw houten vloer of parketvloer.
02. De dikte van de zandcement- of anhydriet-dekvloer boven de leidingen dient minimaal 3 cm. en maximaal 5 cm. te zijn. De zandcementdekvloer dient te voldoen aan de NEN271 normering om onder andere de juiste druk- trek- en krasvastheid te verkrijgen.
03. De aanvoer van de watertemperatuur dient met een thermostatische kraan op de juiste temperatuur ingesteld te kunnen worden bij de verdeler.
04. Vanzelfsprekend dient de onderzijde van de vloerverwarming geïsoleerd te zijn, om warmteverlies naar de fundering of kruipruimte te voorkomen. Ook is het raadzaam  om een damp remmende folie te gebruiken als vochtblokkade van onderaf.

Vraag 10: Waar moet u rekening mee houden bij gebruik en onderhoud van een houten vloer op vloerverwarming?

Een parketvloer dient altijd geleidelijk te worden opgewarmd en afgekoeld om te voorkomen dat deze in extreme mate gaat krimpen of uitzetten. Knulst adviseert daarom om uw thermostaat maximaal met 2 graden tegelijk te verhogen of te verlagen. Geleidelijk afkoelen of opwarmen gebeurt in feite ook op natuurlijke wijze door de seizoensveranderingen. Om de luchtvochtigheid in de woning te kunnen monitoren heeft u een zogenaamde hygrometer nodig. Deze ontvangt iedere klant van Knulst Vloeren bij de aanschaf van een houten vloer. We adviseren om de hygrometer bij een binnenmuur op een plekje uit de zon en zonder tocht te plaatsen. Zo kunt u eenvoudig monitoren of de relatieve luchtvochtigheid in uw woning stabiel genoeg blijft. De relatieve luchtvochtheid in de woning dient tenminste tussen de 40% en 65% te liggen. Ideaal is tussen de 55% en 65%. Uw houten vloer zal bij deze luchtvochtigheidspercentages in optimale conditie zijn. Het kan voorkomen dat de luchtvochtigheid tijdens een vorstperiode onder de 40% zakt. Het is dan noodzakelijk om de ruimte te bevochtigen middels een luchtbevochtiger om te voorkomen dat de vloerdelen gaan krimpen. Wanneer in een natte zomerperiode de luchtvochtigheid boven de 65% komt is het noodzakelijk om tijdig te stoken en te ventileren. Daarmee voorkomt u dat uw vloerdelen omhoog komen. Tenslotte is het van groot belang om uw parketvloer regelmatig te stofzuigen, te stoffen, en te dweilen (volgens de voorschriften van uw vloerafwerking). Alle onderhoudsmiddelen en materialen zijn verkrijgbaar bij Knulst Houten vloeren. Door bovenstaande advies nauwkeurig op te volgen verlengd u de levensduur van uw houten vloer en bent u gegarandeerd van vele jaren plezier van uw vloer.

Vraag 11: Hoe komt het dat vloerverwarming in populariteit toeneemt?

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. De voordelen zijn dan ook zeer duidelijk. Vloerverwarming geeft in de eerste plaats de meest gelijkmatige en behaaglijke warmte. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale ruimtetemperatuur bij vloerverwarming één tot twee graden Celsius lager ligt dan bij andere verwarmingssystemen. Eén graad lager vermindert het energie verbruik al met vijf tot zes procent! Bovendien is vloerverwarming een zogenaamde Laag temperatuur Verwarmingssysteem (LTV). Dit betekent dat het toegepast kan worden bij installaties die uitgaan van een aanvoertemperatuur die lager is dan 55°C. HR-ketels halen bijvoorbeeld alleen hun hoge rendement als zij niet boven deze aanvoertemperatuur komen. Warmtepompen, zonneboilers en andere alternatieve warmte opwekkers zijn zelfs nauwelijks toe te passen als er temperaturen boven de 55°C nodig zijn en gaan bovendien beter presteren als de gewenste aanvoertemperatuur nog verder kan dalen. Aangezien dit soort verwarmingsinstallaties in de toekomst steeds meer toepast zullen worden, zijn wij ervan overtuigd dat vloerverwarming de toekomst heeft.

Vraag 12: Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Waarom kiezen voor een houten vloer met vloerverwarming? Er zitten veel voordelen aan een parketvloer in combinatie met vloerverwarming. Op basis van onze jarenlange kennis en ervaring, en de vele maatwerk verzoeken van onze klanten volgt hier een overzicht van de voordelen:

Veilig
Een vloerverwarming is veilig en geeft in tegenstelling tot radiatoren geen gevaar voor stoten of branden. We kunnen dus spreken over een zeer kindvriendelijk systeem.

Duurzaam en kostenbesparend
Hoewel u waarschijnlijk in beginsel alleen nadenkt over de investering die u moet doen om een vloerverwarmingssysteem aan te schaffen, zal het systeem u uiteindelijk juist financieel voordeel bieden. De aanvoertemperatuur bij vloerverwarming is beduidend lager dan bijvoorbeeld radiatoren. Bij radiatoren wordt het water eerst tot zeer hoge temperatuur verwarmd alvorens het door de leidingen en radiatoren kan stromen. Bij vloerverwarming kan dit middels veel lagere temperaturen en geeft de lagere temperatuur ook sneller een behagelijke warmte af. Op de lange termijn bespaart uw vloerverwarmingssysteem aanzienlijk in kosten. Afhankelijk van het type vloerverwarming kan dit uitstekend worden gecombineerd met duurzame energie (bijv. zonnepanelen, een warmtepomp, of zonneboiler). Een vloerverwarmingssysteem geeft tot 10% energiebesparing als gevolg van een lager in te stellen ruimtetemperatuur.

vloerverwarmingssysteem toegepast als LTV (Lage Temperatuur Verwarming) in combinatie met een HR-ketel geeft nog eens 10 tot 15% energiebesparing ten opzichte van conventionele (hoge temperatuur) systemen. Regelmatig ontvangen wij bij Knulst Houten Vloeren klanten in de showroom die al vloerverwarming hebben in combinatie met bijvoorbeeld een natuursteen vloer of keramische tegels. Men vraagt dan of het mogelijk is om een parketvloer over de stenen vloer te leggen. Het antwoord op deze vraag is: Ja! Het is mogelijk om een houten vloer rechtstreeks op een tegelvloer aan te brengen, zonder dat deze verwijderd wordt. Een flinke kostenbesparing dus. Van alle soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming (bijv. PVC, laminaat, gietvloeren of natuursteen tegels) is hout uit goed (FSC gekeurd) beheerde bossen het meest duurzame vloerproduct van allemaal.

Gezond
Wellicht heeft u er nog niet aan gedacht maar wist u dat vloerverwarming een uitkomst is voor mensen die kwetsbare longen of een huisstofmijtallergie hebben? Doordat er geen radiatoren meer zijn is de vloer veel eenvoudiger te stofzuigen en te dweilen en dit voorkomt ophoping van stof en stofcirculatie. Radiatoren zijn dikwijls lastig stofvrij te maken omdat ze moeilijk te bereiken plekken hebben. Tevens zorgt een vloerverwarmingssysteem voor een betere handhaving van de luchtvochtigheid. Een vloerverwarming draagt bij aan een meer constante en (doorgaans) lagere relatieve luchtvochtigheid. Dit voorkomt onder andere schimmelvorming die juist ontstaat bij een té vochtige ruimte.

Comfortabel
Doordat vloerverwarming voor een groot gedeelte uit stralingswarmte bestaat wordt het over het algemeen als aangenamer ervaren. Verdeling van de warmte benadert het dichtst het ideale verwarmingsmodel. De warmte wordt middels de leidingen in de vloer namelijk gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Bij vloerverwarming heeft u geen last van luchtcirculatie (tochtverschijnselen), koude hoeken, of de onaangename reuk van verbrand stof die door hoge plaatselijke temperaturen bij radiatoren en convectoren op kunnen treden. Vloerverarming onder een houten vloer zorgt voor het meeste wooncomfort en woongenot van vrijwel alle typen vloeren. Geen product voelt (met name in de winterperiode) warmer onder uw blote voeten dan een houten vloer.

Praktisch / Ruimtebesparend
Met vloerverwarming beschikt u over meer ruimte door het ontbreken van verwarmingselementen (bijvoorbeeld radiatoren). Er bestaan daardoor geen belemmeringen meer bij het plaatsen en indelen van uw woning met meubelen.

Hygiënisch
Vloerverwarming draagt bij aan een betere hygiëne. Geen schoonmaakproblemen meer (radiatoren en convectoren zijn vaak lastig schoon te maken).

Esthetisch
Een vloerverwarming is esthetisch veel mooier dan ontsierende leidingen, radiatoren, convectoren of andere verwarmingselementen. Daarnaast ziet u logischerwijs meer van uw prachtige houten vloer wanneer u geen radiatoren in de woning heeft.

Vraag 13: Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

Eerlijk? Echte nadelen heeft een vloerverwarmingssysteem niet. Als we dan toch wat moeten benoemen dan is het de relatief hoge aanschafprijs. Ondanks dat u op den duur geld zult besparen met de beoogde energiebesparing zult u eerst de aanschaf moeten bekostigen. Daarnaast is een nadeel bij bestaande woningen dat de vloerverwarming bij bijvoorbeeld een slecht geïsoleerde woning niet geheel voldoet als hoofdverwarming. Daarom adviseren wij u om altijd goede voorzorgsmaatregelen te treffen in uw gehele woning alvorens u overgaat tot de aanschaf van een vloerverwarmingssysteem.

Uitleg over de verschillende vloerverwarmingstechnieken

Omdat de technische industrie in hoog tempo doorontwikkeld is tegenwoordig vrijwel in iedere situatie een vloerverwarming mogelijk. De Nederlandse Overheid stimuleert daarnaast iedere vorm van energiebesparing in verband met het klimaatakkoord van Parijs. Met name in de bouw van nieuwbouwwoningen gelden stimulerende maatregelen. In feite kan gekozen worden voor een tweetal soorten vloerverwarming. Namelijk een vloerverwarming als hoofverwarming of als bijverwarming. De adviseurs van Knulst Houten Vloeren kunnen rekening houden met het type vloerverwarming dat u wenst. Onder andere door rekening te houden met de totale dikte van de parketvloer kan een optimale Rc-waarde bereikt worden voor iedere situatie.

VLOERVERWARMING ALS HOOFDVERWARMING

Wanneer u een vloerverwarming als hoofdverwarming wenst, adviseren wij een zogenaamde multiplank / duoplank vloer of lamelparket. Beide soorten vloerdelen bestaan uit zogenaamde gelaagde planken die in dikte variëren van 10 tot ca. 20 mm. Uiteindelijk wordt het rendement van u vloerverwarming bepaalt door een drietal zaken: de totale dikte van de vloer, de warmteweerstand van het materiaal (Rc-waarde) en de legmethode (zwevend of verlijmd leggen). Het verlijmd leggen van een houten vloer zorgt voor het hoogste rendement.

De parketvloeren van Knulst hebben doorgaans een levensduur van minimaal 50 jaar. Dat betekend dus jarenlang en zorgeloos genieten van uw houten vloer met vloerverwarming. Vloerverwarming als hoofdverwarming zorgt ervoor dat uw stookkosten aanzienlijk lager worden. Dit is een groot voordeel. Daarnaast ervaart uw lichaam de warmte van vloerverwarming direct in tegenstelling tot radiatoren en convectoren die uitsluitend de naaste omgeving verwarmen. Een parketvloer met vloerverwarming wordt dikwijls ook gekozen om esthetische redenen. Door het laten aanleggen van vloerverwarming kunnen namelijk ‘lelijke’ leidingen en radiatoren verwijderd worden. U zult ervaren dat dit de desbetreffende ruimte direct goed doet. Wist u dat een vloerverwarmingssysteem tevens enorm kindvriendelijk is? Uw kind kan zich namelijk niet meer branden of bezeren aan de hete radiatoren. Bij eventuele verkoop van uw woning op later moment zal de waarde van uw woning gestegen zijn door de investering in vloerverwarming. Naast de bezuiniging op lange termijn loont deze investering ook dus ook nog eens bij eventuele verkoop.

Vloerverwarming als bijverwarming

Een andere veel gekozen oplossing is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld radiatoren of convectoren. Het voordeel daarvan is dat de vloer gelijkmatig wordt opgewarmd door de vloerverwarming. Met uitsluitend radiatoren en/of convectoren is gelijkmatig opwarmen vaak niet goed mogelijk. Met vloerverwarming als bijverwarming zijn er aanzienlijk minder temperatuurschommelingen in de ruimte; waardoor de parketvloer of houten vloer minder krimpt of uitzet. Voor een houten vloer is het beter dat veranderingen in temperatuur of relatieve luchtvochtigheid geleidelijk gaat. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming duurt het wat langer voordat de ruimte is opgewarmd. Bij vloerverwarming als bijverwarming in combinatie met radiatoren is de ruimte sneller op de gewenste temperatuur en is meer voorzichtigheid geboden om te voorkomen dat de vloer te snel opwarmd.

Voorbereidingen van de werkvloer bij vloerverwarming

Bij aanschaf van uw houten vloer (met vloerverwarming) ontvangt u standaard een opstookprotocol van Knulst Vloeren. Voordat uw parketvloer wordt gelegd komt een medewerker van Knulst de desbetreffende ruimte nauwkeurig inmeten en inspecteren. Daarbij wordt het vochtpercentage van de dekvloer gecheckt middels een vochtmeting. Bij zandcement dekvloeren mag het vochtpercentage maximaal 2% zijn, en bij anhydriet vloeren 0,5%. Vervolgens is het zaak dat u het opstookprotocol van Knulst nauwkeurig uitvoert zodat de dekvloer in optimale conditie komt om er een houten vloer op aan te kunnen brengen. Het doel van deze gedegen voorbereiding is dat u uiteindelijk zorgeloos kunt genieten van uw nieuwe houten vloer! Omdat wij uitsluitend een mooie kwaliteit parket leveren ontvangt u standaard 10 jaar garantie op een houten vloer die door Knulst geleverd en gelegd is.

Het stookprotocol

Dit stookprotocol dient nauwkeurig te worden uitgevoerd voorafgaande aan het leggen van de nieuwe vloer bij dekvloeren met vloerverwarming/koeling welke door middel van leidingen in de vloer zijn verwerkt.

Voor het leggen van de vloer:
• Bij een nieuwe zandcement- of anhydrietdekvloer dient u de ruimtetemperatuur door middel van uw thermostaat met 2°C per dag te verhogen.
• Stapsgewijs dient u de vloerverwarming tot het maximaal haalbare aantal °C van uw thermostaat op te stoken (2°C per dag). Daarna dient u de ruimte te laten afkoelen tot de thermostaat in de ruimte 16°C aangeeft (in de zomer zal dit niet lukken maar de installatie zal dan vanzelf uitschakelen).
• Het doel van dit stookprotocol is om de werking uit de dekvloer te halen.
• De vloer zal hier en daar scheuren gaan vertonen door het opstoken. Deze scheuren zullen wij dicht egaliseren en vormen dus geen probleem.
• 48 uur voordat de vloer gelegd wordt of voordat er geëgaliseerd wordt dient de vloerverwarming volledig uitgeschakeld te zijn.

Na het leggen van de vloer:
• Wanneer de vloer gelegd is mag de temperatuur in de leidingen van de vloerverwarming nooit hoger zijn dan 35°C. Vraag uw installateur of hij dit voor u wil inregelen.
• Wanneer de vloer gelegd is mag u de thermostaat maximaal met 2°C per dag verhogen of verlagen. Wij raden aan om een constante temperatuur in te stellen voor uw vloerverwarming.

Overige aandachtspunten:
• Denk om een juiste luchtvochtigheid in uw woning. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en 55% is het beste voor u en uw vloer. Een houten vloer kan bij een te lage luchtvochtigheid krimpen en bij een te hoge luchtvochtigheid uitzetten.
• Voor scheurvorming en doortekening van scheuren in uw PVC vloer of gietvloer is Knulst Vloeren niet aansprakelijk. Scheurvorming heeft te maken met de kwaliteit van de dekvloer (die doorgaans door de aannemer vervaardigd is).
• Is uw vloer geolied, gewaxt of gelakt dan mag u de vloer de eerste drie weken niet afdekken (denk hierbij aan vloerkleden / tapijten / stucloop / afdekzeilen etc.)
• Heeft u vloerkoeling? Dan dient uw installatie uitgerust tezijn met een condensbewaking. Weet u niet zeker of u condensbewaking heeft? Controleer dit dan met uw installateur.

Verschillende combinaties ondervloeren met vloerverwarming onder een parketvloer

Er zijn veel verschillende mogelijkheden waarop vloerverwarming kan worden aangebracht maar ook veel situaties en vloerentypes waar al vloerverwarming onder ligt. Hieronder maken wij voor u inzichtelijk met welke situaties u te maken kunt krijgen en hoe Knulst Houten Vloeren hiermee om gaat. Heeft u een andere situatie? Schroom niet en neem gerust contact op met één van onze adviseurs door te bellen met 0341-252787. We geven u graag vrijblijvend advies over uw specifieke situatie.

OPTIE 1: NATBOUWSYSTEEM VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Bij dit vloerverwarmingssysteem (met een warm wateraanvoer en afvoer buizensysteem) worden de vloerverwarmingsleidingen op de betonnen constructievloer aangebracht. Vervolgens wordt daar een zandcementdekvloer overheen gestort. De dikte van deze dekvlier dient tenminste 8 mm. dik te zijn. De dekvloer wordt behandeld met een hechtprimer en daaroverheen wordt de parketvloer rechtstreeks verlijmd. Dit type vloerverwarming is de meest toegepaste vorm in (nieuwbouw)woningen waar wij houten vloeren leveren en leggen.

OPTIE 2: DROOGBOUWSYSTEEM VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Deze optie wordt met name toegepast op houten ondervloeren waar vloerverwarming op toegepast wordt. Dit vloerverwarmingssysteem is gemaakt van isolatieplaten waar metalen platen met sleuven (voor het verspreiden van de warmte) op liggen. In de sleuven worden de vloerverwarmingsbuizen gelegd. Daar overheen worden (gips gebonden) Fermacell platen gelegd. De Fermacell wordt vervolgens behandeld met een primer (voor de hechting). En als laatste wordt de houten vloer op de Fermacell verlijmd.

OPTIE 3: FREESVLOER VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Een ingefreesde vloerverwarming is een veel gekozen optie wanneer het gaat om bestaande woningen waar nog geen vloerverwarming aanwezig is. De dekvloer waar de sleuven voor de vloerverwarmingsleidingen ingefreesd worden kan uit diverse materialen bestaan. Denk aan zandcement, anhydriet, natuurstenen tegels, keramische tegels of gietvloeren. In de dekvloer worden de sleuven gefreesd. In de sleuven worden de vloerverwarmingsbuizen gelegd. De sleuven worden vervolgens dichtgesmeerd met een mortel/cement of met een exposy/PU hars. Let op: een tegellijm is niet geschikt om sleuven te dichten. Vervolgens worden de houten vloerdelen verlijmd over de afgewerkte vloer.

OPTIE 4: ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Er bestaan twee typen elektrische vloerverwarming voor onder een parketvloer. Electrische vloerverwarming met kabels en elektrische vloerverwarming met matten. Doorgaans wordt elektrische vloerverwarming gebruikt als bijverwarming. Het rendement en de verbruikskosten van electrische vloerverwarming vallen in de praktijk vaak tegen. Wij adviseren daarom om elektrische vloerverwarming alleen aan te brengen wanneer er geen opbouwhoogte beschikbaar is of wanneer het niet mogelijk is om vloerverwarmingsbuizen aan te leggen. Het is overigens prima mogelijk om een houten vloer op elektrische vloerverwarming aan te brengen.

OPTIE 5: TEGELVLOER MET VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Wij ontvangen vaak het verzoek om een houten vloer rechtstreeks aan te brengen op een tegelvloer met vloerverwarming. Dit is een prima combinatie en het voordeel is dat de parketvloer rechtstreeks verlijmd kan worden op de tegelvloer (zonder dat de tegels verwijderd worden). De tegelvloer wordt vooraf opgeruwd en ontvet en voorzien van een hechtprimer. Daarop worden rechtstreeks de planken gelijmd. Een flinke besparing in tijd die u ongetwijfeld goed aan veel andere zaken kunt besteden.

OPTIE 6: BESTAANDE GIETVLOER EN VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

Heeft u een gietvloer met vloerverwarming en wenst u toch voor een warme houten vloer te gaan? Dat is prima mogelijk. We kunnen de nieuwe houten vloer rechtstreeks op de bestaande gietvloer met vloerverwarming aanbrengen. Door de gietvloer eerst op te ruwen en te behandelen met een speciale hechtprimer onstaat een goede hechting tussen de parketvloer en de gietvloer. Uiteraard komt een medewerker van Knulst Vloeren altijd vooraf uw situatie grondig inspecteren alvorens wij de houten vloer gaan leggen. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat u langdurig kunt genieten van uw nieuwe houten vloer met vloerverwarming.

OPTIE 7: HOUTEN VLOER OP EEN BESTAANDE NATUURSTEEN VLOER MET VLOERVERWARMING

Heeft u een bestaande natuursteen (tegel)vloer met vloerverwarming in uw woning en gaat u liever voor een warme houten vloer? Dat is namelijk prima mogelijk. We kunnen de visgraat parketvloer, lamelparketvloer of eiken plankenvloer rechtstreeks op de natuursteentegels verlijmen. In de voorbereiding wordt de natuursteen vloer ontvet en machinaal opgeruwd voor een goede hechting. Vervolgens wordt de houten vloer rechtstreeks verlijmd op de natuursteenvloer met vloerverwarming. Een uitzonderlijke natuursteen is leisteen. Deze vraagt om een andere aanpak. Met deze reden komt voorafgaand aan het leggen altijd een medewerker van Knulst Houten Vloeren uw persoonlijke situatie inspecteren en inmeten. We bekijken graag ter plaatse of uw tegelvloer geschikt is voor deze werkwijze. En geen zorgen. Uiteindelijk is er voor iedere situatie een passende oplossing om een sfeervolle houten vloer te leggen.

KNULST HOUTEN VLOEREN, EEN ERVAREN EN VERTROUWD ADRES

Met onze lange geschiedenis en ervaring van meer dan 60 jaar puur en eerlijk vakmanschap en onze toewijding en liefde voor het parketvak ontzorgen wij u graag als het om de prachtige combinatie van een houten vloer en vloerverwarming gaat. Knulst levert maatwerk tot in het kleinste detail. Een parketvloer van Knulst wordt volledig afgestemd op de wensen van de klant. Alvorens uw vloerverwarming en houten vloer aan te brengen en te leggen komen wij uiteraard altijd tijdig een inspectie / inmeting doen in de betreffende woning. Zo laten we niets aan het toeval over en maken we voor iedere klant een ambachtelijke vloer met een uniek persoonlijk karakter.

KLANTERVARINGEN EN REVIEWS HOUTEN VLOER IN COMBINATIE MET VLOERVERWARMING

Op onze pagina met klantervaringen leest u hoe positief de klanten van Knulst Houten Vloeren de combinatie van een parketvloer met vloerverwarming ervaren. Kortom: veel reden om een vloerverwarming in combinatie met een houten vloer serieus in overweging te nemen. Heeft u naar aanleiding van deze uitgebreide informatiepagina nog vragen over de mogelijkheiden in uw persoonlijke woonsituatie? Of wilt u weten wat Knulst Houten Vloeren precies voor producten en diensten levert? Vraag dan ons gratis inspiratie magazine aan, maak een afspraak in onze sfeervolle showroom voor een vrijblijvend advies, of neem contact op met één van onze adviseurs via 0341-252787. Welkom!

Gratis Inspiratiemagazine Aanvragen