Een houten vloer schoonmaken:
zo pak je dat aan

Gepost op 06 december 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen

Een houten vloer schoonmaken: zo pak je dat aan

Als je er goed voor zorgt, kan een houten vloer tientallen jaren meegaan. Afhankelijk van de kwaliteit van een vloer kan dit zelfs een leven lang zijn! Maar dan moet je wel goed voor je vloer zijn. Een houten vloer schoonmaken is niet ingewikkeld, maar het vraagt om enige kennis.

Hoe vaak een houten vloer stofzuigen?

Hoe vaak je een houten vloer moet stofzuigen hangt helemaal af van hoe je de vloer gebruikt. Afhankelijk van die gebruiksintensiteit kun je elke dag, om de dag of zelfs eens per week stofzuigen of vegen. Draag je bijvoorbeeld geen schoenen in huis? Heb je geen kinderen of huisdieren? Weinig bezoek? Dan verzamelt zich ongetwijfeld minder snel vuil op de vloer.

De belangrijkste reden om regelmatig te stofzuigen is omdat je vuil en zand niet als het ware in de vloer wil lopen. Blijft het te lang op de vloer liggen en wordt het heen en weer gelopen, dan kan het lelijke beschadigingen veroorzaken.

Wanneer een houten vloer dweilen?

Voor het dweilen van een houten vloer geldt dat je alleen de dweil pakt als je ziet dat de vloer het nodig heeft. Ga niet uit een soort gewoonte elke paar dagen met de dweil in de weer, maar doe dit alleen als de vloer vies oogt. Vaker dan dat is het niet nodig. 

Dweilen kun je dan het beste op de voorgeschreven wijze van Knulst Vloeren doen. Iedere soort houten vloer, ieder merk en iedere afwerking heeft namelijk zijn eigen vorm van onderhoud met bijbehorende onderhoudsmiddelen. Geen zorgen, dat onderhoudsmiddel krijg je van Knulst meegeleverd bij het plaatsen van je nieuwe houten vloer!

Vlekken verwijderen uit een houten vloer

Ja, ook uit een houten vloer kun je hardnekkige vlekken verwijderen. Dat doe je het beste gewoon met water. Gebruik desnoods een beetje van het meegeleverde schoonmaakmiddel, als het om een echt hardnekkige vlek gaat. 

Een vlek verwijderen is overigens wel lastiger dan bij andere materialen omdat hout poreus is. Zit een vlek echt diep in de vloer? Dan zit er vaak niets anders op dan de vlek met een fijnkorrelig schuurpapiertje weg te schuren. Dat deel van de vloer kun je vervolgens opnieuw behandelen met olie of lak. Doe dit wel altijd in goed overleg met Knulst Vloeren. Wij geven het beste advies en weten altijd hoe je een houten vloer weer netjes krijgt!

Geen schoonmaakmiddelen op een houten vloer

Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen op de houten vloer behalve de meegeleverde vloercleaner of onderhoudszeep. Ook wanneer je een middel in de winkel vindt dat zogenaamd voor alle houten vloeren geschikt is, laat het dan toch staan. Dit heeft te maken met de verscheidenheid aan houten vloeren. 

Niet elke houtsoort is hetzelfde. Bovendien is niet elke houten vloer op dezelfde manier afgewerkt. Je kunt een vloer daardoor - zelfs met een speciaal schoonmaakmiddel - permanent beschadigen. Zelfs natuurlijke middelen zoals groene zeep zijn niet geschikt. Een licht vochtige doek is nog altijd de beste optie. 

Grote onderhoudsbeurt van een houten vloer

Slechts eens in de één tot twee jaar heeft je houten vloer een grote onderhoudsbeurt nodig. Een gouden regel daarbij is: oogt de vloer nog mooi? Dan kun je het uitstellen. Maar niet te lang! Onderhoud zorgt ervoor dat de vloer lekker lang meegaat. 

Zorg dat alle meubels uit de kamer verwijderd zijn en gebruik de exacte voorschriften van Knulst voor het beste resultaat. Bij olievloeren houdt dat in dat je de vloer intensief reinigt en vervolgens met onderhoudsolie behandelt. Bij een vloer in de lak kan dit met een reiniger en vervolgens een lakpolish. Vaak kun je groot onderhoud in een dag afronden.

Onthoud altijd: ziet de vloer er nog mooi uit? Dan is er geen onderhoud nodig! Ben zuinig op je mooie vloer en je kunt er een leven lang van genieten. 

Geschreven door:

Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

Gratis Inspiratiemagazine Aanvragen