Padouk

20 november 2014
petra
Gepost in Trends

Een uniek houtsoort? kies voor Padouk

Afrikaans Padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub. Deze houtsoort komt voor in Midden- en West-Afrika. 

Deze lichtboomsoort komt voor in het altijd groene tropische regenwoud. Padouk is een unieke houtsoort wat komt door de prachtige, volle kleuren.

Kleur van padouk hout

Het kernhout van Afrikaans padoek is koraalrood. Vandaar ook wel de naam corail. Als er licht op de houtsoort schijnt, verkleurt deze tint snel tot roodbruin en na langere tijd tot zwartbruin. Je kunt de mooie kleur behouden door je houten vloer op tijd af te lakken met een zuurhardende blanke lak. Afrikaans padoek is een duurzame en stabiele houtsoort.

Eigenschappen

Padouk hout heeft een vrij gelijkmatige structuur. De werking van padouk is zo minimaal dat de cijfers hiervan nog lager zijn dan van teak, een houtsoort die er om bekend staat zeer weinig te werken. Daarnaast is padouk is een echte hardhoutsoort. Om al deze gunstige eigenschappen wordt padouk veel gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk, maar ook voor meubelen, knoppen, handvatten enzovoorts. Padoukhout wordt ook veel gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten.

padouk, unieke houtsoort

Afwerking

Afrikaans padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan. Padoek is prima af te werken. Lak heeft de voorkeur omdat deze er voor zorgt dat de fraaie kleur grotendeels behouden blijft, maar ook olie of hardwax is een prima keuze. Welke keuze je uiteindelijk maakt is afhankelijk van je eigen smaak en leefsituatie.

Hoe te combineren?

Padouk hout is uniek in z’n soort. De vloer is een echte blikvanger en daarom moet je daar de nadruk op leggen. Padouk is mooi te combineren met zwart en wit. Strakke meubelen staan mooi op een padouk houten vloer omdat het dan een rustig geheel wordt. 

Reageer

Inspiratie Foto's

Laat u inspireren door onze verrassende en eindeloze mogelijkheden. Bekijk foto's van diverse vloeren in een leefomgeving.

Gratis inspiratie Magazine

  • Binnen 3 dagen in huis
  • Boordevol inspiratie
409
Gratis Inspiratie Magazine 2018
  • Geheel gratis
  • Binnen 3 dagen in huis
  • Nieuwe editie 2018
  • 44 pagina’s dik
  • Boordevol inspiratie en informatie